Miercuri 15 Mai 2024, Actualizat acum 135 zile 12:00 am

FOTO! Angajați ai Gărzii Forestiere blocați în stil mafiot și jigniți pentru că au vrut să confiște lemn tăiat ilegal

taiau copaci ilegal garda forestiera suceava halipO echipă de control a Gărzii Forestiere a fost blocată cu trei mașini, iar angajații au fost jigniți după ce au depistat un caz de tăieri ilegale de pădure.

Potrivit reprezentanților Gărzii Forestiere, în seara zilei de miercuri, 6 iulie 2016, lucrătorii Sectiei de Politie Vama au informat că în zona respectivă se exploatează din nou material lemnos.

like-facebookLa fața locului s-a deplasat o echipă de polițiști, un angajat al Gărzii Forestiere Suceava și ai Ocolului Silvic Vama, echipă care a constatat că din proprietatea lui Ioan Halip s-au tăiat nemarcat încă 6 arbori, cu un volum total de 15,7 mc. În timpul acțiunii de ridicare a materialului lemnos tăiat ilegal, confiscabil potrivit legii, proprietarii pădurii au blocat cu trei autoturisme drumul autocamionului care ridica materialul lemnos și au ultragiat echipa de control. A fost nevoie de intervenția unui grup operativ, care a ridicat autoturismele folosite în blocarea drumului.

Lemnul tăiat ilegal a fost confiscat și predat în custodie ocolului silvic cel mai apropiat. Împotriva proprietarului Ioan Halip se va depune de către Garda Forestieră Suceava o sesizare penală pentru tăierea ilegală a celor 6 arbori, urmând ca organele de cercetare penală să ia măsurile ce se impun.

Proprietarul H.I., care deține 88,67+3,64 ha de pădure în două locații în zona Ciumârna, comuna Vatra Moldoviței. În toamna anului 2015 acesta a reziliat contractele de paza pădurii pe care le avea cu ocoalele silvice din zonă (OS Vama și OS Bucovina), moment din care pădurea în cauză a fost monitorizată în mod special de către Garda Forestieră și poliția locală. La fiecare control s-au constat tăieri ilegale de arbori, care au fost sancționate, chiar dacă pentru a intimida controlorii, cel mai adesea atitudinea proprietarului a fost una recalcitrantă și vehementă. Există suspiciuni că pentru a acoperi urmele tăierii ilegale de arbori, proprietarul ar fi incendiat zona cu arbori tăiati ilegal. Cu ocazia controalelor efectuate, ori de câte ori am avut indicii privind încălcarea legii, s-au inventariat peste 135 mc masă lemnoasă tăiată ilegal pe suprafata detinuta de către acest proprietar. S-au întocmit până în prezent trei sesizări penale, atât pentru tăieri ilegale de arbori cât și pentru incendiere, sesizări care sunt în diferite stadii de cercetare penală. S-au aplicat trei amenzi pentru neasigurarea pazei pădurii conform obligațiilor legale”, susține inspectorul șef al Gărzii Forestiere Suceava, Mihai Gășpărel.

 


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*