Cedinciosii ortodocsi praznuiesc in data de 24 iunie Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul, sarbatoare cunoscuta in popor sub numele de Sanzaiene sau Dragaica. In general, Biserica Ortodoxa serbeaza ziua mortii sfintilor, insa exceptie de la aceasta regula fac Maica Domnului si Sfantul Ioan Botezatorul.
Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul a avut loc cu aproximativ 6 luni inainte de nasterea Mantuitorului Iisus Hristos, iar sarbatoarea a fost atestata documentar in secolele IV – V. De atunci si pana in zilele noastre s-au format o multime de obiceiuri, traditii si superstitii care se tin in aceasta zi in toate colturile tarii, insa in special in zonele rurale.
In aceasta zi crestinii ortodocsi merg la biserica pentru a asculta Sfanta Liturghie, dupa care se retrag la casele lor si se odihnesc. Astazi nu ai voie sa muncesti nici la camp, nici in gospodarie. Femeile nu au voie sa spele rufe, sa gateasca sau sa toarca. In unele zone exista obiceiul ca ele sa mearga la camp sa culeaga flori si plante tamaduitoare. Se spune ca in ziua de Sfantul Ioan Botezatorul acestea au o putere mai mare ca niciodata si pot vindeca chiar si boli grave.
In popor aceasta zi este dedicata dragostei. Fetele se imbraca in alb, se organizeaza in grupuri si merg sa danseze pe la portile oamenilor pentru ca acestia sa fie feriti de rele. Tot astazi femeile nemaritate isi pot afla sortitul, daca pun sub perna un buchetel de sanzaiene. Se spune ca ele ii vor visa pe timpul noptii pe cei cu care se vor casatori.
Se spune ca fetele nemaritate merg astazi sa culeaga flori galbene, mici, numite sanzaiene, pe care le impletesc in coronite ce vor fi aruncate mai apoi peste casa. Daca aceste coronite raman pe acoperis, fetele se vor marita in acel an. Cine doarme cu aceste flori sub cap in noaptea de Sanzaiene isi va visa barbatul sortit, iar cine le agata la poarta va avea spor in casa si buna intelegere.
In aceasta zi de sarbatoare se culeg plantele de leac si se pastreaza pe tot parcursul anului. Se spune ca cine le culege astazi va avea putea vindeca cu ajutorul lor chiar si cele mai crunte boli.
In anumite zone ale tarii fetele se aduna in grupuri de 5 sau 10, se imbraca in alb si isi pun pe cap coronite impletite din flori. Ele cutreiera tot satul si se opresc la rascruce de drumuri sa danseze. In acest fel duhurile rele dispar si norocul vine pe la casele tuturor. Astazi nu se munceste la camp si nici in gospodarie, nu se spala si femeile nu torc pentru a nu avea parte ghinion si boala tot restul anului.