Duminică 19 Ianuarie 2025, Actualizat acum 18 zile 12:00 am

FOTO! Bucovina transformată în loc de pelerinaj de Sânziene. Credincioșii veniți din mai multe județe au primit sarmale și apă

sarmale inainte de sanziene (4)Zeci de mii de pelerini sunt aşteptaţi, vineri, 24 iunie, la hramul mănăstirii Sf Ioan cel Nou din municipiul Suceava, dar şi la procesiunea raclei sfîntului cu acelaşi nume. Slujba religioasă va fi oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu Mitropolitei Moldovei şi Bucovinei, ÎPS Teofan, precum şi şi arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Pimen, dar şi arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie.

Pelerinii au început să vină ca în fiecare an cu o zi înainte pentru a se închina la Sfîntul Ioan, mucenic considerat a fi patronul spiritual al secularei Cetăţi de Scaun. Potrivit tradiţiei, racla a fost scoasă din biserică și așezată în curtea mănăstirii unde credincioșii se vor ruga și se vor închina pentru a li se împlini dorințele. Mâine, în jurul orei 12, racla cu moaştele Sf. Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava va fi scoasă din mănăstire şi va fi purtată de preoţi pe principalele străzi ale Sucevei.
sarmale inainte de sanziene (1)La slujba religioasă de la mănăstirea Sf. Ioan, precum şi la procesiune sunt aşteptaţi să participe câteva mii de persoane. Racla cu moaşte va fi purtată de bărbaţi pe umeri, de-a lungul principalelor artere ale oraşului, cu popasuri în dreptul celor mai mari lăcaşuri de cult. În după-amiaza acestei zile, deja credincioșii erau așezați în număr foarte mare la rând pentru a ajunge la raclă ,unii sunt veniți din țară dar cei mai mulți vin din Maramureș.

„Vin din 1977 aici, eram mic copil și am venit cu mama care mă adusese la liceu. Poate nu în fiecare an, dar atunci când sunt acasă ,vin negreșit. De câte ori vin aici la sfânt trăiesc o emoție deosebită,un sentiment de liniște și de pace. Noi ca oameni trebuie să ne impunem niște reguli și dornțele apoi se vor împlini dar nu înseamnă că dacă vii și nu ai credință ți se împlinește ceva.Să ne punem nădeje în sfinții noștri și în Dumnezeu”,  a spus Moroșan Petru,în vârstă de 55 ani, din Suceava.sarmale inainte de sanziene (2)

Un grup de 40 de credincioși a venit deja din Maramureș.

Avem obligații și acasă dar am ajuns și aici. Am plecat de ieri, din Maramureș cu un autocar, suntem vreo 40, eu sunt cu nepoțica. De vreo doi ani nu am fost dar anul acesta mi-am pus în gând să vin negreșit.Ieri,am fost la Sihăstria Putnei și Sihla și abia astăzi aici”,  a spus Letea Maria din Bârsama.

Nepoata acesteia a venit însă pentru prima dată.

sarmale inainte de sanziene (3)„Am venit să văd mănăstirile și pentru prima dată aici”, a spus fetița.  O altă maramureșeancă, în vârstă de 70 ani, nu își mai aduce aminte numărul anilor de când vine special la hramul mănăstirii.

Venim să ne rugăm pentru ajutor,pentru spor în casă, pentru sănătate și mi s-au îndeplinit dorințele totdeauna.Stăm până mâine când va fi adusă racla de după pelerinajul din oraș”,  a spus Ileana Grat.

Mănăstirea, credincioșii și primarul Sucevei, Ion Lungu, au pregătit pentru pelerini sarmale și apă.
Ca în fiecare an, vineri, aproximativ două ore, jandarmii vor veghea, de o parte şi de cealaltă a raclei, ca nici o persoană să nu treacă pe dedesubt, măsura de siguranţă impusă deoarece credincioşii pîndesc un moment în care să poată profita de neatenţia preoţilor ocupaţi cu paza raclei.

like-facebookCredincioşii cred că sub raclă există puteri deosebite care tămăduiesc bolile şi feresc de suferinţe şi că acesta este unicul moment în an în care pot trece pe sub moaştele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava. Dupa obicei, racla a fost scoasă din biserica Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou ieri dimineaţă şi aşezată într-un baldachin împodobit. Miercuri seară, preoţii au săvârşit slujba de binecuvantare pentru priveghere, timp în care sute de pelerini s-au străduit să atingă moaştele cu buchete de sânziene, busuioc, tămâie, untdelemn, ştergare, haine etc., în speranţa că se vor vindeca de boli. Din porunca voievodului Alexandru cel Bun, racla cu moaşte a poposit la Suceava în 1402, adusă de la Cetatea Albă, chiar în ziua de Sânziene (deşi mucenicul este preacinstit pe 2 iunie). Voievodul, auzind despre minunile sfantului, s-a gândit că oştenii care luptau pentru independenţa statului moldovean vor fi astfel ocrotiţi. Prin puterea lui Dumnezeu şi prin mijlocirea sfântului, Bucovina a fost ocrotită, iar localnicii şi-au întărit credinţa ortodoxă.

Ca în fiecare an la poarta mănăstirii se instalează călugări,măicuțe dar și alte persoane care vînd obiecte religioase dar nu lipsesc din peisaj şi cerşetorii.

 


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*