Un copil de patru ani și unul de 11 ani au ajuns sâmbătă la Spitalul Județean Suceava după ce au mâncat tocăniță de ciuperci.
Tatăl unui dintre copii a mers și a cules ciuperci din pădure, pe care le-a adus acasă, iar soția sa a pregătit tocănița. Cei doi copii au mâncat, iar câteva ore mai târziu au început să se simtă rău, fiind duși cu ambulanța la spital.
Medicii i-au diagnosticat cu intoxicație cu ciuperci, copiii primind îngrijiri medicale. Ministerul Sănătății are mai multe recomandări pentru cei care vor să consume ciuperci:
-Nu consumaţi sau degustaţi, ciupercile care nu le cunoaşteţi sau care vă provoacă suspiciune.
-Nu procuraţi ciuperci din locuri neautorizate.
– Nu colectaţi ciupercile, chiar şi cele comestibile cunoscute, din parcurile orăşeneşti, scuaruri, din vecinătatea drumurilor şi căilor ferate, de la gunoişti. Ciupercile acumulează substanţe toxice şi devin necomestibile.
-Nu implicaţi în procesul de colectare copiii.
– Limitaţi consumul ciupercilor în raţia alimentară a copiilor.
– Spălaţi bine şi fierbeţi ciupercile în 2-3 ape, câte 10-15 minute.
– Nu conservaţi ciupercile în condiţii casnice prin ermetizare. Ciupercile nu pot fi spălate bine de sol, în care se pot găsi spori a bacteriilor, care în condiţii fără aer din conserve produce toxine, provocând o intoxicaţie gravă la om – botulismul. Fierberea timp de 5 ore nu distruge aceşti spori.
-La primele simptome de intoxicaţie este necesar să vă adresaţi urgent după ajutor medical.