Miercuri 01 Mai 2024, Actualizat acum 121 zile 12:00 am

FOTO! Festivalul „Procopie Jitariu- Florin Piersic” de la Berchișești, un real succes

festival berchisesti (15)A fost petrecere mare, duminică, și în comuna suceveană Berchișești. Consiliul Judeţean Suceava, Centrul Cultural Bucovina – Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Primăria şi Consiliul Local Berchişeşti au oganizat duminică, 29 mai a.c., în curtea Şcolii Berchişeşti, cea de-a II-a ediţie a Festivalului „Procopie Jitariu – Florin Piersic”.
like-facebook
Festivalul, organizat cu prilejul Zilelor Comunei Berchişeşti – care marchează atestarea documentară a localităţii respectiv, anul 1473, şi 11 ani de la reînfiinţarea comunei – a debut la ora 14.00, cu festivitatea deschiderii oficiale. Chiar dacă temperaurile au depășit 25 de grade, localnicii și invitații au făcut cu brio față unei zile frumoase de vară.

festival berchisesti (1)Cu acest prilej edilul comunei a făcut o surpriză locuitorilor și a lansat oficial filmul documentar al comunei Berchișești, realizat de cunoscutul jurnalist și scriitor, originar din Putna, Ioan T Lazăr. În peliculă sunt protagoniști chiar localicii satului de la copilul de grăădiniță până la cel mai vârstinc. Nu a fost o deosebire între săteni de nicio culoare. De altfel, prozatorul putnean este autorul și a unei monografii a acestei comune.

„A fost nevoie să fac acest film pentru că oamenii de aici au înțeles pornească pe un drum al lor. Au urmat un destin, s-au despărțit de Drăgoești și au devenit o comună de sine stătătoare. Filmul cuprinde ce a fost ieri, astăzi și mâine, o să regăsiți absolut tot ce înseamnă ființă, de la prunc până la omul în vârstă, un film de și pentru suflet și vine în completarea unei monografii. Comuna Berchișești este comuna cea mai dinamică din județ, cu cele mai multe realizări și dacă vă uitați peste tot se muncește, e semn de reînoire, un lucru pozitiv, oameni care gândesc frumos pentru lucruri frumoase. Când am făcut făcut filmări, acum un an, toată comuna de la primar până la cel de la grădiniță era angrenată, nu am găsit o elită, sau altceva, toți erau fii ai Berchișeștiului, toți erau la dans și la joc, flăcăii erau călare pe cai, băieții sunt timizi, greu pupau fetele. În schimb fetele frumoase erau mult mai inspirate… Nu s-a pus problema de sprijin.Toți au participat fiindcă primarul fiind de aici, fiică a comunei, exact ca toți ceilalți a fost și la dansuri și la joc,și am făcut zop și o bucată de teren semănat cu grâu și iarbă, pentru că acolo s-a dansat. A fost frumos cu oameni frumoși. Au înțeles mesajul că pentru a fi european trebuie să gândești deschis și progresist. A fost o bucurie pentru mine, o revelație, fiind bucovinean, m-am întors la Berchișești și am spus <Doamne, cât de frumoasă este Bucovina>Mulțumesc doamnei primar, care a dansat a patra în formația de dansuri, deci nu este ea în frunte…Mulțumesc și doamnelor de la primărie pe care le-am ținut vreo trei zile pentru filmare în apa Moldovei pentru că apa era cam mare. Astăzi este și Ziua Comunei, mulțumesc la toți”, a spus Ioan T Lazăr.festival berchisesti (2)

Trebuie reamintit că Procopie Jitaru, născut în 1886, a fost în perioada interbelică, profesor la Cernăuți și prefect de Câmpulung, istoric și folclorist, autorul monografiei folclorice a satului Berchișești. Florin Piersic,aproape că nu mai are evoie de nicio prezentare. El și-a petrecut o mare parte a copilăriei Corlata, comuna Berchișești.
Procopie Jitaru și Florin Piersic,personalități unice ale plaiului bucovinean, mai exact ale comunei Berchișești, au adus o contribuție deosebită culturii din zonă dar și celei naționale, motiv care a dus la inițierea acesui festival.

festival berchisesti (3)Comuna Berchișești este una dintre acele așezări mitice, ale cărei origini coboară până în vremea dacilor, deși numele l-a primit, mult mai târziu, de la Berchiș, unul dintre vitejii descălecători în Țara Moldovei. Până în anul 1968, Berchișești a fost comună de sine stătătoare, apoi a fost alipită la Drăgoiești,de care s-a desprins în anul 2005 când iarăși și-a recăpătat statutul de comună”, se arată în monografia comunei.

„Folclorul cu tradițiile, obiceiurile și portul popular reprezintă comori inestimabile care definesc identitatea unui popor, făcându-l unic, statornic și nemuritor în ciuda scurgerii timpului. Toate elementele de cultură și tradițiile populare transmit valori și creează punți de legătură între generații. Imensul tezaur folcloric cu toate elementele aparținătoare reprezintă reale documente grăitoare privind istoria și cultura unui popor, constituind o componentă valoroasă, o moștenire neprețuită pentru noi ca locuitori ai tării românești. Această moștenire strămoșească trebuie dusă mai departe prin orice mijloace, deoarece, un popor trebuie să trăiască prin ceea ce lasă fiilor săi”, a spus Violeta Țăran, primarul comunei.

Pe scenă au urcat și au susținut spectacole folclorice deosebite Ansamblul Artistic „Ciprian Porumbescu” Suceava , dirijor Viorel Leancă, Grupul folcloric „Balada” Fălticeni , coordonator prof. Maria Tanasă, Ansamblul folcloric „Răzeşii” Baia ,coordonator primar Mihail Cîrlan, recital Angelica Flutur, Grupul folcloric „Străjerii” Dolheştii Mici coordonator Gheorghiţă Ciocârlan, Ansamblul folcloric „Izvoraşul” Liteni coordonator prof. Dan Matachi, Formaţia de jocuri populare pe generaţii Berchişeşti ,coordonator primar Violeta Zenovia Ţaran, instructor înv. Senorica Pădure, recital Grigore Gherman, Angelica Flutur, Formaţia de jocuri bărbăteşti „Cerbul” Corlata, coordonator primar Violeta Zenovia Ţaran, instructor Florin Hogea, Ansamblul folcloric „Pădureţul” Cacica, coordonator primar Elena Boloca, Grupul folcloric „Obcina Stânişoarei” Mălini,coordonator Vasile Ungureanu. Festivalul a fost prezentat de Gabriela Teişanu, consultant artistic la Centrul Cultural Bucovina. Seara s-a încheiat cu un recital al cunoscutei interprete Serena.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*