Marti 14 Mai 2024, Actualizat acum 134 zile 12:00 am

Sentinţă bombă la Curtea de Apel Iaşi în dosarul de corupţie al fostului primar al Sucevei

primaria suceavaMagistratii de la Curtea de Apel Iasi au luat, luni, o decizie definitiva in dosarul in care fostul primar al municipiului Suceava a fost acuzat de comiterea unor fapte de coruptie. Multi dintre cei care l-au ajutat in comiterea infractiunilor retinute de procurori au fost achitati, pentru ca faptele comise de acestia s-au prescris. De exemplu, Mihai Strungariu a fost achitat pentru comiterea infractiunii de dare de mita. Ionescu Marian, fostul primar al localitatii Suceava in perioada 2000/2004, ulterior viceprimar, a fost condamnat la o pedeapsa definitiva, de un an de inchisoare cu suspendare. Acesta fusese condamnat initial la doi ani si jumatate de inchisoare.

like-facebookConstantin Bita, fostul sef al Serviciului Administrativ al Primariei Suceava, Neculai Bujor, fostul director al Directiei Economice din Primaria Suceava, Stefan Vasile Lucaciu, Bogdan Ioan Dumitras au primit cate trei ani de inchisoare fiecare. Magistratii au decis supendarea acestor pedepse. Mircea Botezatu, Vasile Trifan, Liviu Balan Cirlan, Dragos Radu Tirpan, Viorica Carmenica Caciuc, Dumitru Tipurlea si Emilia Maricica Sveica au fost achitati, pentru ca faptele s-au prescris. De asemenea, judecatorii au dispus confiscarea unor importante sume de bani de la acuzatii din acest dosar. In acest dosar, procurorii anticoruptie suceveni au constatat ca, intr-un an si doua luni, la Primaria Suceava, oaspetii au consumat 23,2 tone de napolitane, salatine, fursecuri, saleuri si saratele, ceea ce inseamna aproximativ 50 de kilograme pe zi. De asemenea, administratia locala a mai cumparat 12.400 de strudele si placinte cu mere, precum si 4.500 de cutii cu alune si 5.300 de pungi de cafea. Cel care a livrat toata aceasta impresionanta cantitate de produse a fost judecat pentru dare de mita si evaziune fiscala, in acest dosar. De asemenea, cel care a contractat toate aceste produse, seful Serviciului Administrativ al Primariei Suceava, Constantin Bita, a fost judecat pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, fals intelectual, fals in inscrisuri sub semnatura privata si complicitate la inselaciune.

Procurorii au calculat ca, doar in ceea ce priveste produsele de protocol, primaria a suferit o gaura bugetara de 3,7 miliarde de lei vechi. De asemenea, a fost trimis in judecata si Neculai Bujor, directorul Directiei Economice din Primaria Suceava, pentru luare de mita si abuz in serviciu. Acesta este cel care ar fi luat mita de la Tamara Chiribuca, administratorul mai multor societati comerciale din Suceava. “Din probele administrate de procurori, a reiesit ca, în perioada 2001 – iunie 2004, inculpatul Neculai Bujor, în calitate de director al Directiei Economice din Primaria Municipiului Suceava, a primit de la inculpata Tamara Chiribuca, administrator al unor societati din municipiul Suceava, mita de peste un miliard de lei vechi, dupa cum urmeaza: mai multe bunuri în valoare de 225.735.914 lei vechi, servicii turistice în valoare de 588.198.931 lei vechi si suma de 300.630.178 lei vechi, cu titlu de avans pentru cumpararea unui autoturism marca Volkswagen Passat 1.9 TDI 4 motion. În schimb, Neculai Bujor a înlesnit încheierea a 49 de contracte de furnizare de produse si servicii între firmele administrate de Tamara Chiribuca si Primaria Suceava, cu încalcarea flagranta a legii privind achizitiile publice, precum si plata preferentiala a facturilor”, se arata intr-un comunicat al Directiei Nationale Anticoruptie.

Sursa: bzi.ro


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*