Sâmbătă 01 Iunie 2024, Actualizat acum 152 zile 12:00 am

Stâncile din inima Rarăului. Ce spun legendele despre „Pietrele Doamnei”

at_rarau2Rezervatia mixta „Pietrele Doamnei” se intinde pe o suprafata de 933 ha in Muntii Rarau, si „gazduieste” Pestera Liliecilor si Piatra Zimbrului, o formatiune care creaza un perete vertical, inalt de 100 m si cu o lungime de 600 m.

Puțini sunt însă cei care știu ce spune legenda despre „Pietrele Doamnei”

like-facebookLegenda spune că doamna Elena, sotia lui Petru Rares, se urca pe stanci pentru a afla daca domnitorul se indreapta spre locul unde impreuna cu fiul statea ascunsa. În prezent tot mai multi turisti escaladeaza “Pietrele Doamnei”, inalte de 70 m, pentru a admira rasaritul soarelui la peste 1634 m.
Pe langa frumustea locului si spectaculozitatea acestor formatiuni, „Pietrele Doamnei” au si o legenda care spune ca in aceste locuri, bine ascunse de stanci, se afla o parte din averea domnitorului Petru Rares.

„Pietrele Doamnei” au legatura cu doamna Elena a lui Petru Rares, la fel cum si denumirea Muntilor Rarau (care inainte se numeau Muntii Todirescu) este primita de la domnitorul Moldovei, Petru Rares.

In vremurile tulburi ale istoriei, in timpul celei de-a doua domnii a lui Petru Rares, acesta a gasit un loc bun pentru a-si pune la adapost familia si o parte din avere. Locul a fost, unde altundeva, decat in munti! Se spune ca in timpul navalirii tatare, doamna Elena si fiul Stefanita s-au refugiat intr-o pestere unde au inceput sa se roage, iar la un moment dat au auzit un zgomot puternic.Legenda continua si explica cum ca ar fi vorba de stanci mari, care s-au desprins si au cazut peste locul unde se afla averea domnitorului, ingropandu-i pe atacatori. Doamna Elena a afirmat ”Asta e plata pentru salvarea noastra” si de atunci, pietrele au primit denumirea de „Pietrele Doamnei” iar comoara continua sa stea bine ascunsa de stancile uriase.

Mai aproape de adevar, pare legenda legata de cucerirea Cetatii de Scaun a Sucevei de catre Soliman Magnificul, prin tradarea boierilor lui Petru Rares. In acele vremuri, la aceste stânci din inima Raraului, spune legenda, si-a gasit adapost doamna lui Petru Rares, asteptand sa-si intalneasca domnul care pornise in pribegie, peste munti, in Transilvania. De altfel, atunci Petru Rares si-a gasit adapost în 1538 la falnica Cetate a Ciceului (ce apartinuse lui Stefan cel Mare), ale carei ruine se mai pot vedea si astazi (la 20 km de Dej, la granita dintre judetele Bistrita si Cluj).O alta legenda povesteste ca un fulger a despicat in doua stanca. Fulgerul a fost trimis de diavol care a vrut sa despice aceasta stanca sub care un rege si-ar fi ascuns comoara. In zona se poate ajunge urmand traseul care porneste din orasul Campulung Moldovenesc, dar si din localitatile Pojorata, Mestacanis, Slatiora si Chiril.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*