Duminică 28 Aprilie 2024, Actualizat acum 118 zile 12:00 am

Doi șoferi trimiși în judecată după un accident mortal

judecatorDoi șoferi au fost trimiși în judecată după un accident în care și-a pierdut viața o bătrână de 78 de ani. Doina Olenici, de 49 de ani, din Horodnic de Jos și Corneliu Ghețău, de 25 de ani, din Straja au fost trimiși în judecată pentru ucidere din culpă de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuţi.

Din rechizitoriul procurorilor reiese că la data de 01.08.2014, în jurul orelor 11,00, Olenici Elena – Doina conducea autoutilitara marca „Dacia Furgon” pe DN2H, din direcţia Rădăuţi spre Gălăneşti, avându-i ca pasagere pe bancheta din dreapta faţă pe C.F., iar pe bancheta din spate pe T.E. şi L.E..

like-facebookFără a semnaliza în mod corespunzător intenţia de schimbare a direcţiei de mers, Olenici Elena – Doina a virat stânga pentru a pătrunde pe DC 45, moment în care a intrat în coliziune a fost lovită din spate de autoturismul marca „Audi A6”, prevăzut cu volanul pe partea dreaptă care se deplasa în aceeaşi direcţie de mers şi care era condus de către Gheţău Corneliu, iar ca pasager pe scaunul din stânga faţă se afla martorul Chideşa Pavel Ilie.

În urma impactului, a rezultat avarierea ambelor autoturisme, respectiv autoturismul marca „Dacia Furgon” a suferit avarii în partea din spate, iar cel marca „Audi A6” a prezentat avarii în partea din faţă.
De asemenea, în urma evenimentului rutier a rezultat şi vătămarea corporală a pasagerilor din autoturismul marca „Dacia Furgon” şi a conducătorului autoturismului marca „Audi” care au fost preluaţi şi transportaţi la Spitalul. Olenici Elena – Doina a fost diagnosticată cu „TCC acut deschis contuzie toracică şi abdominală” pentru care a necesitat un număr de 3-5 zile îngrijiri medicale; C.F. a fost diagnosticată cu „TCC acut închis, contuzie lombară şi contuzie gambă dreaptă” pentru care a necesitat un număr de 3-5 zile îngrijiri medicale; L.E. a fost diagnosticată cu „politraumatism acut închis, TCC comă gradul III, traumatism toracico-abdominal, traumatism bazin şi hemiplazie stângă”, iar ulterior a fost transferată la Spitalul Judeţean Suceava necesitând iniţial un număr de 30-50 zile îngrijiri medicale dacă nu interveneau complicaţii; Gheţău Corneliu a fost diagnosticat cu „TCC acut închis, contuzie genunchi stâng” pentru care a necesitat un număr de 3-5 zile îngrijiri medicale.

La data de 01.08.2014, la orele 15,00 victima L.E. care se afla internată în cadrul Secţiei ATI a Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava a decedat.
În cadrul raportului medico-legal de necropsie nr. 365-SV/A3/02.08.2014 se menţionează că moartea victimei L.E. a fost violentă şi s-a datorat unei insuficienţe cardio-respiratorii acute consecutiv unui politraumatism vertebral şi bazin ce a putut fi produs prin lovire de elemente dure ale interiorului autovehiculului în impact cu un alt autovehicul, în cadrul unui accident de trafic rutier la data şi în condiţiile stabilite pe cale de anchetă.
Conducătorilor auto Olenici Elena – Doina şi Gheţău Corneliu le-au fost recoltate probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, rezultatul fiind 0,00 g/l alcool pur în sânge pentru ambii conducători, potrivit buletinelor de analiză toxicologică –alcoolemie nr. 11317 din 05.08.2014, respectiv 1313 din 05.08.2014 emise de Serviciul de Medicină Legală Suceava.

Din cuprinsul raportului de expertiză tehnică judiciară nr. 173/04.03.2015 se reţin următoarele aspecte:
Dinamica producerii accidentului: La data de 01.08.2014, în jurul orelor 11,00 conducătoarea auto Olenici Elena – Doina, posesoare al permisului de conducere valabil pentru catagoria „B”, se deplasa pe DN2H la volanul automobilului mixt „Dacia 1307” din direcţia Rădăuţi – Gălăneşti, în autovehicul mai aflându-se 3 pasageri în persoana numitelor C.F. (pe scaunul din dreapta faţă), T.E. (dreapta spate) şi Luţă Oltea (stânga spate).
În acelaşi timp şi în aceeaşi direcţie, în spatele automobilului mixt „Dacia 1307” se deplasa Gheţău Corneliu, posesor al permisului de conducere valabil pentru cetagoria „B”, la volanul autoturismului marca „Audi A6”.
Când automobilului mixt „Dacia 1307” se apropia de intersecţia cu DC45, conducătoarea acestuia reduce viteza (posibil ca lămpile stop ale automobilului mixt să nu se fi aprins fie datorită unei defecţiuni, fie datorită folosirii frânei de motor pentru reducerea vitezei) şi fără a semnaliza sau cu semnalizarea tardivă a intenţiei de virare la stânga, începe efectuarea acestei manevre.
În acelaşi timp, conducătorul autoturismului marca „Audi A6”, numitul Gheţău Corneliu, surprins de manevrele automobilului mixt (pe care probabil intenţiona să-l depăşească) încearcă evitarea accidentului prin manevra de frânare, însă nu poate evita impactul între cele două autovehicule, producându-se impactul frontalo-dorsal.
În urma impactului, cei doi conducători auto, precum şi pasagerii din automobilul mixt sunt vătămaţi corporal, ocupanta locului stânga spate din automobilul mixt „Dacia 1307”, respectiv L.E. decedând ulterior la Spitalul Judeţean Suceava.

Starea tehnică a autovehiculelor implicate în accident: Întrucât acestea aveau I.T.P.-ul valabil la data producerii accidentului, se apreciază că starea tehnică a acestora era corespunzătoare circulaţiei pe drumurile publice. Datorită avariilor suferile de cele două autovehicule, acestea nu au putut fi supuse unei verificări tehnice pe linie de inspecţie tehnică pentru a se vedea starea tehnică de fapt a acestora în momentul premergător producerii accidentului.

Viteza de deplasare a autovehiculelor implicate în accident

Întrucât automobilul mixt „Dacia 1307” efectua un viraj la stânga, cu un unghi de aproximativ 90º, viteza de deplasare a acestuia în momentul imediat premergător efectuării manevrei de virare la stânga şi în momentul impactului a fost de 25-30 km/h.
Viteza de circulaţie a autoturismului marca „Audi A6” condus de Gheţău Corneliu în momentul premergător şi în cel al impactului a fost de 101 km/h.

Accidentul de circulaţie s-a produs pe DN2H în afara localităţii, pe un sector de drum unde viteza maximă admisă este de 100 km/h.
Totodată, accidentul de circulaţie s-a produs în zona de acţiune a indicatoarelor „Depăşirea autovehiculelor, cu excepţia motocicletelor fără ataş interzisă” şi „Intersecţie cu un drum fără prioritate”. Astfel, primul indicator interzice oricărui autovehicul să depăşească un alt autovehicul.
În situaţia de fapt a producerii accidentului, conducătorul autoturismului marca „Audi A6”, respectiv Gheţău Corneliu trebuia să reducă viteza la observarea automobilului mixt „Dacia 1307” şi să circule în spatele acestuia până la terminarea zonei de interzicere a depăşirii.
Astfel că Gheţău Corneliu a încălcat prevederile art. 51 din OUG 195/2002 republicată potrivit căruia „Conducătorul unui autovehicul care circulă în spatele altuia are obligaţia de a păstra o distanţă suficientă faţă de acesta, pentru a evita coliziunea”.

Din declaraţia lui Gheţău Corneliu se reţine faptul că în momentul în care a ajuns aproape de trecerea la nivel cu calea ferată, aproape de drumul comunal ce duce în com. Horodnic de Jos, „am sesizat că autoturismul Dacia a redus brusc viteza, însă nu a semnalizat intenţia pentru schimbarea direcţiei de mers, iar în partea din spate nu s-au aprins becurile pentru stop de frână, posibil ca autoturismul să fi avut defecţiuni la sistemul de iluminare”.
Inculpata Olenici Elena Doina a susţinut că: „Când am ajuns în curba la dreapta înaintea drumului comunal 45 ce duce în localitatea Horodnic de Jos, am virat stânga. Arăt că, înainte de a face manevra de viraj la stânga am redus viteza, asigurându-mă în oglinda retrovizoare să văd dacă este liber, dacă nu vine vreo maşină din spate. Pentru că era liber, am semnalizat stânga, am continuat drumul începând să virez spre stânga, am auzit o izbitură puternică în partea din spate a maşinii mele…”.
De reţinut este faptul că în zona producerii accidentului, drumul public este în curbă la dreapta, cu vizibilitate bună, pe timp de zi, astfel că Olenici Elena Doina ar fi trebuit să observe autoturismul marca „Audi A6” dacă, într-adevăr, s-a uitat în oglinda retrovizoare.
La întocmirea raportului de expertiză tehnică s-a avut în vedere şi declaraţia persoanei vătămate C.F., pasageră pe scaunul din dreapta faţă care a declarat „…când am ajuns la drumul comunal spre localitatea Horodnic am văzut pe conducătoarea auto cum a semnalizat…timp în care am fost lovite de un alt auto în partea din spate”.
Din declaraţia inculpatului Gheţău Corneliu, a persoanei vătămate C.F. coroborate cu deformaţiile prin înfundare în partea dorsală, cu precădere în partea stângă denotă faptul că momentul semnalizării schimbării direcţiei de mers de către Olenici Elena – Doina a coincis cu momentul virării spre stânga şi cu momentul impactului dintre cele două autovehicule.
Potrivit art. 54 din OUG 195/2002 republicată „ (1) Conducătorul de vehicul care execută o manevră de schimbare a direcţiei de mers,…, de virare spre dreapta ori spre stânga….este obligat să semnalizeze din timp şi să se asigure că o poate face fără să perturbe circulaţia sau să pună în pericol siguranţa celorlalţi participanţi la trafic.
(2) Semnalizarea schimbării direcţiei de mers trebuie să fie menţinută pe întreaga durată a manevrei”.
Iar potrivit art. 116 din Regulamentul pentru aplicarea OUG 195/2002 „Intenţia conducătorilor de autovehicule, tramvaie sau mopede de a schimba direcţia de mers, …., de a vira spre dreapta ori spre stânga… se semnalizează prin punerea în funcţiune a luminilor indicatoare de direcţie cu cel puţin 50 m în localităţi şi 100 m în afara localităţilor, înainte începerii efectuării manevrelor”.
Astfel că Olenici Elena – Doina a încălcat prevederile art. 54 din OUG 195/2002 republicată şi art. 116 din Regulamentul pentru aplicarea OUG 195/2002, în sensul că nu a semnalizat sau a semnalizat cu întârziere manevra de virare la stânga.
Cauza determinantă privind producerea accidentului rutier din data de 01.08.2014, în jurul orelor 11,00 a fost schimbarea direcţiei de mers fără o semnalizare prealabilă sau cu o semnalizare întârziată a autoturismului marca „Dacia 1307” condus de inculpata Olenici Elena – Doina.
Cauza favorizantă privind producerea accidentului rutier a fost nepăstrarea unei distanţe suficiente de către conducătorul autoturismului marca „Audi A6” condus de inculpatul Gheţău Corneliu faţă de autoturismul marca „Dacia 1307” care se deplasa în faţa sa.
Impactul putea fi evitat de ambii conducători auto dacă ar fi respectat normele rutiere impuse de situaţia de fapt şi de locul producerii accidentului.

Dosarul a fost trimis, spre competentă soluţionare, Judecătoriei Rădăuți.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*