O biserică din județul Suceava a ars ca o torță, în noaptea de luni spre marți. Este vorba despre Biserica cu hramul Sfântul Dumitru din comuna Burla.
Militarii Detaşamentelor de Pompieri Rădăuţi şi Suceava şi ai Gărzii de Intervenţie Siret, împreună cu lucrătorii Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă ale localităţilor Milişăuţi şi Volovăţ, au intervenit cu 8 autospeciale şi o ambulanţă SMURD.
La sosirea echipajelor, ardeau violent acoperişul şi interiorul bisericii, existând pericolul de propagare la prăznicar, clopotniţă, dar şi la două gospodării învecinate. Biserica era construită din lemn, cu învelitoare din tablă şi pereţii izolaţi cu polistiren, ceea ce a favorizat dezvoltarea şi propagarea incendiului cu rapiditate. Reprezentanții ISU Suceava susțin că incendiul a fost lichidat la ora 6:00.
Au ars acoperişul şi pereţii bisericii, pe o suprafaţă de aproximativ 450 de metri pătraţi. Au mai ars obiecte de mobilier, tâmplărie din PVC, obiecte bisericeşti, arhiva şi biblioteca parohiei.
Flăcările au degradat învelitoarea din tablă, instalaţia electrică, instalaţia de sonorizare, aparatură electronică, covoare şi alte bunuri.
„Pentru îndepărtarea elementelor de construcţie afectate de flăcări, în sprijinul pompierilor militari a acţionat un buldoexcavator al Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Burla. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost efectul termic al curentului electric, generat de un conductor electric defect sau neizolat corespunzător. Din fericire, nu s-au înregistrat victime omeneşti, iar pompierii au salvat clădirea prăznicarului, clopotniţa şi cele două gospodării învecinate”, susține purtătorul de cuvânt al ISU Suceava, plt. adj. Alin Găleată.
Din mărturiile preotului paroh, Biserica din lemn a fost adusă în comuna Burla în anul 1920, din Horodnic. Însă construcţia ei datează încă din 1840. Ultima Biserică din comună a ars în 1914, pe timpul unor bătălii din Primul Război Mondial.