Uniunea Polonezilor din România a organizat, marți, la Casa Polonă din Solonețu Nou tradiționala întâlnire de după Paști care are drept scop împărțirea cu oul sfințit, prilej pentru familia polonezilor din Bucovina de a-și face urări reciproce de sănătate, bucurie și succese.
Ceremonialul împărțirii cu oul sfințit este o tradiție pe care etnicii polonezi au adus-o când au venit pe aceste meleaguri, doar că, în perioada comunistă, manifestarea nu s-a putut organiza în mod public. În acele vremuri, fiecare polonez marca această sărbătoare cu sfințenie în propria casă. După 1990, a putut fi reluată în cadru lărgit și festiv.
Dacă imediat după Sfânta Liturghie de Învierea Domnului, polonezii iau masa în familie, gustând din bucatele sfințite, de această dată membrii comunităților de polonezi din Suceava, Pleșa, Solonețu Nou, Poiana Micului, Rădăuți, Vicșani, Moara, Păltinoasa și Gura Humorului, s-au reunit în „familia lărgită a polonezilor din Bucovina pentru a gusta din alte bucate sfințite, pentru a marca bucuria unei sărbători străvechi care merită transmisă generațiilor următoare”, a menționat președintele Uniunii Polonezilor din România Ghervazen Longher.
Ceremonialul împărțirii cu oul sfințit a început cu o rugăciune de sfințire a bucatelor, a oului în special, oficiată de preoții decanatului de Bucovina, în frunte cu pr. Iosif Păuleț, decan de Bucovina.
Împărțirea cu oul sfințit este o veche tradiție poloneză care datează în Polonia de secole. Conform tradiției, bucatele se sfințesc în sâmbăta de dinaintea Paștelui, iar nimeni nu mănâncă nimic până la întoarcerea de la slujba de înviere. Când s-au reunit acasă, capul familiei sau persoana mai în vârstă dă startul servirii mesei, nu înainte ca fiecare să guste din oul sfințit.
În coșul pentru sfințit găsim ouă frumos decorate simbolizând triumful vieții asupra morții. Ouăle, simbol al vieții și al reînnoirii naturii sunt un semn al fertilității și al unei noi vieți.