Luni 06 Mai 2024, Actualizat acum 126 zile 12:00 am

FOTO! Cel mai „avut” rădăuțean. Are o colecție impresionantă de bani

crupa baniSunt pe lume tot felul de colecționari, de la filateliști și colecționarii de picturi sau de cărți rare, până la cei care adună reviste sau surprizele din pachetele cu gumă de mestecat. Dar sunt și colecționari care au plăcere să se uite la bani, fiind vorba de colecționarii de monezi. Aurel Crupă, în vârsă de 70 de ani, din Rădăuți, pensionar, cu migală dar și bani, a reușit să dețină o superbă colecție de monezi.

Una dintre cele mai frumoase monede din colecţia sa este cea de 5 lei din 1906, prilejuită domniei lui Carol I, pe care este inscripţionat chipul domnitorului El deține însă și monezi cu chipul Reginei Maria. Rădăuțeanul ţine foarte mult la bancnotele şi monedele sale, drept pentru care el le-a selectat şi le-a plasat într-un album, păstrându-le cu mare atenţie şi grijă.

crupa bani2Numismatica e o ramură a istoriei! Am reușit să adun – și le mai am încă – toate monedele care au circulat pe teritoriul României. Sunt niște lucrări de artă! Este o «sculptură mică»! Gravorii de monede au fost și sunt, din antichitate până azi, niște sculptori străluciți. Am o monedă românească din 1867 ,moneda de pe vremea lui Carol I, Carol al II-lea, Regelui Mihai, Republicii Populare România,Republica Socialistă România și de după Revoluția din 89.Am și monezi unicat cu o valoare neprețuită dar nu le aduc la expoziții. Fac schimb sau vand doar monezi la care am dubluri ”, explică bătrânul numismat.

Aurel Crupă este un bucovinean care a muncit ca tâmplar la IPL Rădăuți. A devenit pasionat pentru monede și bancnote în tinerețe, imediat după ce a terminat Școala Profesională la Piata Neamț.crupa bani7

„După ce terminat școala am fost repartizat la Rădăuți și îl cunoșteam pe directorul Școlii Generale din oraș, domnul Torac, originar din Burla și el pasionat de colecționarea banilor. Altături de acest om am început să deslușesc tainele acestui segment ascuns din viața unor oameni. Nu era greu nici pe vremea lui Ceaușescu să fii colecționar. Dar decât să știe că aveai monezi mai bine le ascundeai. Sunt foarte interesat de monezile românești chiar dacă am în colecție și bani din alte țări. El mai bine să simt când văd că cineva întreabă de moneda noastră națioanlă,poate și din cauza faptul că sunt mândru că sunt român.Între colecționari există o competiție aprigă aș putea spune”, ne-a destănuit rădăuțeanul.

crupa bani4El spune că și colecţionarea monedelor europene este pasiunea sa pentru că valuta fiecărei ţări îşi are designul său.
Aurel Crupă este membru al Societății Numismatice Române din 1977, considera numismatica o importanta cale de cunoastere si un act de cultura “care nu este sustinut deloc de catre stat, ci reprezinta investitia exclusiva a unor particulari”. Pasiunea pentru numismatica este intretinuta si de frumusetea unor piese.like-facebook

„Este frumos să fii colecționar de monezi și bancone,e o pasiuena ca a celui care are porumbei, antichități etc. Valorea unei colecții crește în timp, un ban care acum valorează 50 de bani peste 10-15 ani poate valora chiar și 500 de lei. Ne ghidăm după un catalog românesc al monezilor”, ne-a mai spus rădăuțeanul.

Aurel Crupă este unul din colecționarii prezenți în acest week-end la Iulius Mall la expoziția Societății de Numismatică Suceava unde și-au dat întâlnire colecționari din întreaga țară.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*