Vineri 03 Mai 2024, Actualizat acum 123 zile 12:00 am

98% din cantitatea lemnoasă scoasă la licitație, în cele trei zile, de Direcția Silvică a fost adjudecată

licitatie ds2În cele trei zile de licitație, s-a adjudecat 98% din cantitatea de masă lemnoasă scoasă la licitație de Direcția Silvică. Prețul de pornire a fost de 151 lei și s-a ajuns la 206 preț mediu de adjudecare. Directorul Direcției Silvice Suceava, ing. Sorin Ciobanu, a declarat că a fost înregistrată o creștere de 36% a prețului de adjudecare față de prețul de pornire a licitației.

like-facebook„Licitația a decurs pe parcursul celor trei zile fără incidente. Din punctul nostru de vedere e bine că s-a trecut peste acest blocaj considerat artificial, iar lucrurile intră în normalitate. Prețul de pornire a fost de 151 și s-a ajuns la un preț mediu de adjudecare de 206. Comparabil cu anii anteriori, prețul obținut este un preț normal, dovadă că și la județele limitrofe s-a obținut un preț apropiat, la Piata Neamț însă  prețurile au fost mai mari decât la Suceava. În perioada următoare vom scoate la licitație aproximativ 80.000 mc masă lemnoasă fasonată la drum auto”, a spus Ciobanu.

La licitație au fost înscriși 357 de agenți economici din care 7 au fost respinși.
Trebuie amintit că în perioada 02-04 martie 2016, la licitaţia intermediară de valorificare a masei lemnoase pe picior, Direcţia Silvică Suceava a oferit la licitaţie din fondul forestier proprietate publică a statului un volum brut de 505651 mc, fiind cel mai mare volum oferit la o licitaţie intermediară din ultimii cinci ani.

Pentru o corecta informare a cititorilor dvs. consider utila o trecere în revista a preturilor medii de pornire la licitatiile de masă lemnoasă organizate de D.S. Suceava în ultimii doi ani. Cred că aceste precizări sunt necesare, în contextul – inexplicabil din punctul nostru de vedere – blocajului produs prin actiunile de protest desfășurate de organizațiile forestierilor și implicit prin boicotarea ultimelor licitații de vânzare a masei lemnoase”, spunea directorul Direcţiei Silvice Suceava, inginerul Sorin Ciobanu.

Astfel, pretul mediu de pornire la licitatia principala pentru anul 2015 a fost de 158 lei/mc, raportat la volumul brut. Acelasi pret mediu a fost calculat si pentru licitatia principala pentru 2016, care a fost boicotata de agentii economici.

Pe de alta parte, pretul de pornire pentru intregul volum de masa lemnoasa adjudecat (pret mediu pe toate licitatiile şi negocierile) a fost in 2015 de 151 lei/mc raportat la volum brut. In urma modificarii HG 924/2015 (Regulamentul de vanzare a masei lemnoase) si aplicarii de catre RNP Romsilva a noii metodologii de stabilire a preturilor, pretul de pornire pentru licitatia pe care o vom organiza la inceputul lunii martie este – matematic – identic cu cel din 2015, respectiv 151 lei/mc.

Cu siguranta, piata va fi cea care va stabili nivelul preturilor de adjudecare a lemnului si in anul 2016, iar experienta anilor trecuti arata ca nivelul acestor preturi a fost mereu superior preturilor de pornire. Spre exemplu în 2015, în urma licitaţiilor nivelul preţului mediu de adjudecare a fost de 186 lei/mc.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*