Sâmbătă 18 Ianuarie 2025, Actualizat acum 17 zile 12:00 am

1 Martie, tradiții și obiceiuri. Ce trebuie să faci de Mărțișor ca să ai parte de bani și dragoste

martisor3Mărțișorul, un șnur alb împletit cu unul roșu, este, pe lângă un simbol al primăverii, și unul al norocul, al dragostei și al belșugului în viață.
Un obicei de 1 Martie este ca parintii sa lege copiilor moneda la gat sau la mana. Scopul punerii sau legarii martisorului este de a avea noroc in decursul anului, sa fie sanatosi si curati ca argintul cu venirea primaverii si peste vara sa nu-i apuce si scuture frigurile. Punerea martisorului se face de regula in zorii zilei, pana nu rasare soarele, conform traditii.ro.

like facebookCu apa din neaua de 1 Martie se spala fetele peste tot anul pentru a fi frumoase. De asemenea, in ziua de 1 Martie se leaga la fiecare pom roditor fir rosu, ca sa faca poame multe.La luna plina se scoate banutul de la gat si se cumpara cu el cas dulce si vin rosu pentru ca fetele sa aiba culoarea casului si sa fie rumene ca vinul.Totodata, se spune ca daca de 1 Martisor e vreme frumoasa, atunci vom avea o primavara luminoasa.Mărţişorul celebrează venirea primaverii. Dăruit de 1 martie,  este un obicei specific românesc. În această zi, bărbaţii  oferă doamnelor şi domnişoarelor apropiate mărţişoare, despre care se consideră că sunt aducătoare de fericire si noroc. În Bucovina, însă, cei care primesc mărţişoarele sunt bărbaţii.

Tradiţional, mărţişoarele sunt formate dintr-un şnur împletit roşu cu alb,  cu care se leagă  simboluri ale norocului: trifoi cu patru foi, potcoavă, coşar.

 


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*