În această perioadă, foarte mulți dintre cei care au beneficiat în anii trecuți de ajutoare alimentare din partea Uniunii Europene așteaptă să primească pachetele aferente primei jumătăți ale anului 2016. Primarul Sucevei, Ion Lungu susține că există şanse reale ca primul transport din cadrul Programului Operaţional de Ajutorare a Persoanelor Defavorizate (POAD) 2015 să sosească până la jumătatea lunii martie.
Lungu anunţa la mijlocul lunii ianuarie că unul din cele cu două cu pachete cu alimente de la UE va fi distribuit în prima parte a lunii februarie, susţinând că, din informaţiile pe are le are, cel de al doilea pachet cu ajutoare va ajunge la categoriile defavorizate la finele lunii februarie. Implementarea programului este de competenţa Guvernului şi Prefecturii, primăriilor revenindu-le doar asigurarea depozitării şi distribuirea efectivă.
„Din păcate, ajutoarele au întârziat, dar nu din cauza Primăriei sau a primarului. Sperăm ca la începutul lunii martie să vină prima tranşă din aceste produse. Ele sunt în terenul Guvernului, prin Prefectură, iar noi doar le distribuim. Trebuie să vină, nu se poate, iar câte ştiu prima tranşă va sosi până la jumătatea lunii martie”, a spus Lungu.
Important de știut este faptul că nu toată lumea beneficiază de ajutoare alimentare din partea UE. Primesc pachete familiile și persoanele singure care beneficiază de venit minim garantat în condițiile normelor în vigoare. De asemenea, se acordă ajutoare și celor care au parte de alocație de susținere a familiei. Printre cei care pot beneficia alimente se numără șomerii și pensionarii cu maximum 450 de lei lunar. Și cei care primesc indemnizație specială pentru pensionari sunt incluși în rândul beneficiarilor.
Nu sunt exceptați din rândul celor care primesc ajutoare alimentare nici veteranii de război, invalizii, văduvele de război, cei care au fost persecutați politic, cei care au fost deportați în străinătate în vremea comunismului și foștii prizonieri politici. Pachetele din partea UE se acordă și persoanelor cu handicap grav şi accentuat, care nu au parte de îngrijire în servicii sociale. Nu în ultimul rând, alimentele se acordă și persoanelor fără venituri sau care câștigă maximum 450 de lei pe lună și nu fac parte din nicio categorie dintre cele enunțate anterior.
De menționat este că persoanele care fac parte din mai multe categorii de beneficiari primesc doar un singur pachet. În plus, moștenitorii beneficiarilor care au decedat până la data distribuţiei ajutoarelor alimentare nu pot primi pachetele la care ar fi avut dreptul beneficiarii respectivi înainte de a muri.
În prezent, potrivit unor surse din Instituția Prefectului, nu se știe data sau perioada exactă la care vor fi împărțite pachetele, pentru că Ministerul Fondurilor Europene (MFE) nu a stabilit un termen în acest caz.
„Din câte știm, încă sunt în derulare licitațiile privind desemnarea furnizorilor de alimente. Abia după finalizarea procedurilor se va stabili un calendar de acordare a ajutoarelor. Așteptăm un semnal de la MFE pentru a anunța o dată sau o perioadă în care se acordă pachetele”, au explicat aceleași surse.