Vineri 29 Martie 2024, Actualizat acum 88 zile 12:00 am

Lemn tăiat ilegal, confiscat de polițiștii suceveni

controale lemn politiePolițiștii suceveni continuă controalele pentru combaterea tăierilor ilegale de pădure. Potrivit unui comunicat al IPJ Suceava, marți, ora 19.00, un echipaj mixt format din polițiști ai Biroului de Combatere a Delictelor Silvice și specialiști ai Gărzii Forestiere Suceava, a oprit pentru control pe DN 17, pe raza comunei Vama, autoutilitara condusă de un bărbat de 39 de ani, din comuna Mălini, care transporta material lemnos.

like-facebook În urma verificării documentelor, echipa de control a constatat neconcordanțe între cantitatea de material lemnos transportată și cea din acte, precum și lipsa unor specii de foioase. Autoutilitara a fost condusă la un depozit al Ocolului Silvic Vama, unde, în urma inventarierii, specialiștii silvici au stabilit faptul că, mașina transporta 48,59 m.c. lemn rotund răşinoase și nu 42,97 m.c. lemn rotund răşinoase și foioase, consemnate în acte.

În cauză s-a dispus sancţionarea contravenţională a conducătorului auto cu amendă în cuantum de 5.000 lei, conform Legii nr.171/2010, iar materialul lemnos în valoare de aproximativ 12.100 lei, a fost confiscat şi predat în custodie Ocolului Silvic Vama”, potrivit IPJ Suceava.

De asemenea, miercuri, în jurul orei 09.00, Secția 14 Poliție Rurală Vama, a fost sesizată de lucrătorii Ocolului Silvic Vama, despre faptul că, în noaptea precedentă, persoane necunoscute au tăiat de pe terenul proprietatea statului mai mulți arbori de esență rășinoase. Polițiștii și lucrătorii silvici deplasați la faţa locului au identificat 13 cioate nemarcate, provenite din tăieri ilegale de arbori, precum și materialul lemnos rezultat în cantitate de aproximativ 18 m.c. Materialul lemnos în valoare de circa 9.471 lei a fost predat în custodie Ocolului Silvic Vama.

„În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de tăiere de arbori fără drept, cercetările fiind continuate de poliţiştii în vederea identificării autorilor şi recuperarea prejudiciului”, susțin polițiștii.

Tot miercuri, la ora 12.30, o patrulă din cadrul Postului de poliție Mitocu Dragomirnei, a depistat pe raza satului Dragomirna, trei bărbaţi de 28, 40 și 46 ani, toți din localitate, care transportau material lemnos, cu trei atelaje hipo, fără a poseda documente de însoţire. Materialul lemnos, în cantitate totală de 1,00 m.c. lemn de foc și valoare de circa 300 lei, a fost confiscat și predat în custodie Ocolului Silvic Pătrăuți, iar cei trei bărbați au fost sancționați cu amendă în valoare de 500 lei fiecare, conform Legii nr.171/2010.

Iar la ora 14.00, polițiștii Secţiei 8 Poliţie Rurală Adâncata, s-au sesizat despre faptul că, în cursul zilelor de 20.02., respectiv 22.02.2016, doi bărbaţi, unul de 46 de ani şi celălalt de 38 de ani, ambii din comuna Zvoriştea, au tăiat ilegal şi sustras 25 arbori de diferite specii, din fond forestier, respectiv o pădure privată, din comuna Zvoriştea. Din primele cercetări, polițiștii au stabilit faptul că, o localnică de 77 de ani și bărbatul de 46 de ani deţin fiecare câte o suprafaţă de pădure, terenurile fiind învecinate, însă nu au încheiate contracte de administrare silvică. Astfel, în zilele de 20.02., respectiv 22.02.2016, cei doi bărbaţi au tăiat ilegal şi sustras 17 arbori de diferite specii și un volum de 3,7 m.c, de pe terenul femeii şi 8 arbori cu un volum de 3,00 m.c., de pe terenul proprietatea bărbatului de 46 de ani, prejudiciul total fiind evaluat la suma de 1.100 lei. În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunilor de ”tăiere ilegală” şi ”furt de arbori”, ce va fi soluţionat procedural.

Joi, ora 04.45, o patrulă din cadrul Secției 14 Poliție Rurală Vama, a oprit pentru control pe DJ 176, în comuna Vama, autoutilitara condusă de un localnic de 27 de ani, care transporta material lemnos.
În urma verificărilor, polițiștii au constatat faptul că, bărbatul nu posedă documente legale de proveniență și transport pentru materialul lemnos.
Autoutilitara a fost condusă la un depozit al Ocolului Silvic Vama, unde, în urma inventarierii, specialiștii silvici au stabilit faptul că, mașina transporta 4,14 m.c. lemn rotund rășinoase.

„În cauză s-a dispus sancţionarea contravenţională a conducătorului auto conform Legii nr.171/2010, iar materialul lemnos în valoare de aproximativ 1.656 lei, a fost confiscat şi predat în custodie Ocolului Silvic Vama”, se arată în comunicat.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*