Sâmbătă 18 Mai 2024, Actualizat acum 138 zile 12:00 am

Cioban din Broșteni condamnat pentru omor

curtea de apel suceavaCurtea de Apel l-a condamnat  pe Dinul Olteanu, în vârstă de 39 de ani, din Broșteni, la opt ani și șase luni de închisoare după ce a fost găsit vinovat de săvârșirea infracțiunii de omor.

like-facebookInstanța a admis apelurile declarate de Parchetul de pe Tribunalul Suceava şi de inculpatul Olteanu Dinu împotriva sentinţei penale nr. 8 din data de 18.01.2016 pronunţată de Tribunalul Suceava. Curtea de Apel a desființat în parte sentinţa penală mai sus menţionată şi în rejudecare lătură, din sentinţa penală, dispoziţia de condamnare a inculpatului Olteanu Dinu la pedeapsa principală de 6 (şase) ani închisoare și a condamnat pe inculpat pentru săvârşirea infracţiunii de omor la pedeapsa de 8 (opt) ani şi 6 (şase) luni închisoare. Completul de judecată menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei care nu sunt contrare prezentei decizii. În temeiul art. 422 Cod procedură penală coroborat cu art. 72 alin. 1 Cod penal, deduce în continuare, din pedeapsa aplicată inculpatului Olteanu Dinu, durata arestării preventive de la data de 18.01.2016 la zi”, se arată în decizia instanței.

Trebuie amintit că potrivit rechizitoriului, anchetatorii au stabilit că individul este necăsătorit şi din luna august 2015 a lucrat ca cioban la o stână, amplasată în zona denumită „Obcioara de Jos” de pe raza oraşului Broşteni. La această stână a lucrat victima Mihai Dobreanu, de 59 de ani, din oraşul Broşteni, alături de P.L., C.A. şi baciul M.I. În cursul zilei de 3 septembrie 2015, fiecare şi-a îndeplinit sarcinile şi obligaţiile pe care le avea timp în care au consumat cu toţii băuturi alcoolice, potrivit declaraţiilor inculpatului opt litri de vin şi 500 de mililitri de rom.

In jurul orei 15.00, în timp ce era în curtea stânei, împreună cu victima Mihai Dobreanu şi M.I., inculpatul le-a spus acestora că vrea să plece acasă motivând că are de rezolvat nişte treburi personale. Atât M.I. cât şi victima s-au opus vehement plecării inculpatului punându-i în vedere acestuia să îşi termine treburile pe la stână întrucât era multă treabă şi lipsa acestuia ar fi îngreunat situaţia. Pe fondul consumului de băuturi alcoolice între inculpat pe de o parte şi Mihai Dobreanu şi M.I., pe cealaltă parte, s-a iscat în mod spontan o situaţie conflictuală, împrejurare în care M.I., l-a prins cu mâinile de piept pe Dinu Olteanu în încercarea de a-l opri şi de a se întoarce la muncă.

La scurt timp după acestea, Mihai Dobreanu l-a lovit pe inculpat cu pumnul în faţă. Iritat fiind peste măsură de situaţia creată şi de faptul că nu era lăsat să plece, Olteanu a scos din buzunarul pantalonilor cu care îmbrăcat un briceag şi i-a aplicat victimei o lovitură cu acel obiect iniţial în zona hemitoracelui drept, iar mai apoi la nivelul toracelui şi a braţului drept. In urma loviturii, victima s-a prăbuşit în iarbă sângerând abundent.

Ca şi cum nu ar fi fost de ajuns, inculpatul Dinu Olteanu a intenţionat să îl lovească şi M.I. strigând către acesta „stai că te omor şi pe tine”. Fiindu-i frică să nu fie agresat, M.I. a luat-o la fugă, a sărit gardul împrejmuitor al stânei fiind urmărit pe o porţiune de câţiva zeci de metri de către inculpat. Văzând că nu îl poate ajunge, Dinu Olteanu a renunţat să îl urmărească pe acesta, s-a întors la stână, iar mai apoi a coborât prin pădure spre oraşul Broşteni.

Potrivit acestuia, pe drum a pierdut cuţitul cu care înjunghiat victima.În apropiere de oraş, având semnal la telefonul mobil, a sunat la 112 şi a povestit fapta comisă. Victima a fost transportată iniţiat cu maşina de Dumitru A. de la stână spre Spitalul din municipiul Vatra Dornei, iar pe raza localităţii Crucea a fost preluat de o ambulanţă, medicii constatând decesul. Conform concluziilor raportului medico – legal de necropsie emis de CML Câmpulung Moldovenesc, moartea lui Mihai Dobreanu a fost violentă, cauzată de hemoragii externe şi interne consecutiv unor plăgi tăiate – înţepate penetrante în cavităţile toraco – abdominale. Dosarul a fost înaintat spre soluționare Tribunalului Suceava care a aplicat inculpatului șase ani de închisoare numai că instanța superioară a fost ceva mai dură. Decizia instanței este definitivă.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*