Sâmbătă 27 Aprilie 2024, Actualizat acum 117 zile 12:00 am

Ionuț Pascu cu Erik, de la Salvamont Suceava, la Stagiul Național de Formare a Unităților Canine pentru Intervenție la Avalanșă

dumitru pascu si erikPână în data de 19 februarie în masivul Făgăraș, la cabana Capra, se va desfășura Stagiul Național de Formare al Unităților Canine pentru Intervenție la Avalanșă, organizat de Asociația Națională a Salvatorilor Montani din Romania, Consiliul Național al Serviciilor Salvamont și Serviciul Public Județean Salvamont Argeș.

La curs participă 6 echipaje candidate. Printre acestea se numără și un echipaj din Suceava, respectiv   Ionuț Pascu cu Erik — Salvamont Suceava.

like-facebookMai sunt: Ion Sănduloiu cu Dara — Salvamont Argeș, Cristi Brecică cu Xara — Salvamont Caraș, Robi Kovacs cu TAS — Salvamont Mureș, Luci Kieltsch cu Gun — Salvamont Sibiu,Dan DUCA cu Haiduc — Salvamont Câmpulung Muscel Argeș. În acest moment în țara noastră există doar doi câini atestați oficial și operaționali pentru salvarea din avalanșe, Helios, în cadrul echipei Salvamont Argeș, atestat de Ministerul de Interne din Franța și ANENA — Asociația națională pentru studiul zăpezii și al avalanșelor din Franța, și Vreni, în cadrul echipei Salvamont Caraș, atestat de către Asociația Națională a Salvatorilor Montani din Romania.

Asociația Națională a Salvatorilor Montani din Romania este unic formator profesional în țara noastră pentru domeniul salvării montane fiind membră în Comitetul Internațional de salvare Alpina (CISA-IKAR) și în Federația Internațională a patrulelor de Schi, cele două mari foruri internaționale ce reglementează activitatea de salvare montană și cea de pe pârtiile de practicare a sporturilor de iarnă.

Recent, la solicitarea Comitetul Internațional de salvare Alpina (CISA-IKAR), a fost efectuată o centralizare a datelor privind statistica cazurile cu persoane decedate din avalanșă în perioada 1983 — 2015 pentru Europa și America de Nord.

Cu 89 de persoane decedate în avalanșe România se situează pe poziția 8 între cele 21 țări participante la statistică, având o medie 2,78 morți/sezon, prima poziție fiind ocupată de Franța, urmată de Elveția și Italia.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*