Duminică 12 Mai 2024, Actualizat acum 132 zile 12:00 am

VIDEO! Cum s-au mobilizat sucevenii pentru pârtia de schi de la Câmpulung Moldovenesc

partie de schiOrganizatorii protestului care a avut loc pe 7 februarie, la Câmpulung Moldovenesc, pentru pârtia de schi, au realizat un video care arată cum s-au mobilizat sucevenii pentru Bucovina.

La manifestare au participat atunci sute de persoane. Ele au purtat pancarde cu diverse mesaje printre care: „Nu vă cerem bogății, vrem doar pârtia de schi”, „Cine nu sare nu vrea finanțare”, „Vrem să schiem”, și au scandat lozinci.

like-facebookDe asemenea, în rândul protestatarilor s-a aflat și Cătălin Moroșanu ( „Moartea din Carpați”).

„Mergem să schiem în Austria, Ucraina, Maramureș, dar nu la noi. Demersul nostru nu este numai pentru această pârtie, ci și pentru noi ca tineri investitori în turism. Am avea turiști în zonă. De ce alte orașe au și se dezvoltă, iar aici a stagnat. Așteptăm de foarte mult timp deschiderea acestei pârtii. Suntem un oraș de tranzit,  iar zona e frumoasă. Peisajele sunt superbe”, ne-a spus unul dintre agenții economici în turism.

Și nu numai de aici sunt tineri,  ci din toată zona, dar și agenți economici, copii și persoane de vârsta a doua. Cu toții își doresc ca această pârtie să fie finalizată. Investiția în această pârtie a început în 2009 și s-a oprit în 2012 din lipsă de finanțare. La ora actuală, pârtia este finalizată în proporție de peste 82 la sută, un procent destul de mare. După patru ani, suntem pe platoul central ca să tragem un semnal de alarmă către Guvernul României pentru că și această pârtie face parte din programul național Schi în Carpați. De la Guvernul României  au fost sub 10 milioane de euro investiție în această pârtie, mai trebuiesc 3,5-4 milioane de euro pentru finalizare, dar mai mult pentru  partea de instalații,   ar fi în jur de 1,5 milioane de euro, 2 milioane de euro-lucrări de profilare a pârtiei, tunuri de zăpadă, parcare  și clădirea administrativă. Cel mai îngrijorător la această investiție e că se degradează de la o zi la alta sunt lucrările efective. Vă dau un exemplu, la mijlocul pârtiei pe o lungime de 140 de metri un versant deja a alunecat, deja ne încadrăm cu lucrări suplimentare în eventualitatea începerii lucrărilor. Suntem într-o zonă de munte, o zonă hibernală, zapada este din luna octombrie deja pe pârtie și va fi undeva până în luna lui mai. Este pe versantul nordic  al masivului Rarău această pârtie mult discutată și mult mediatizată. Este considerată de specialiști cea mai modernă și cea mai bine contruită pârtie din țară. Este destul de tragic pentru că după patru ani de zile să ne aflăm într-o asemenea situație. Toate demersurile făcute la Guvernul României în acești patru ani nu au avut rezltat. Numai promisiuni. Iată că astăzi, tinerii s-au mobilizat și vor ca și ei să schieze aici, acasă…Nu la Bucovel în Ucraina, Austria, Elveția. De ce? Pentru că vorbim toată ziua de locuri de muncă. Aici, la această investiție se preconizează cel puțin 400 locuri de muncă, vorbim de pensiuni, hoteluri, case de vacanță, de meserii de bucătar, cofetar, mecanici, barmani, femei de serviciu. Nu numai tinerii sunt pe platou, ci și agenți economici în turism, dar nu numai …Pensiunile din Sadova, Frumosu, Moldovița, zeci și zeci de pensiuni, deci toate așteaptă această importantă investiție să fie finalizată. Este un mesaj foarte clar și îngrijorător pentru că lucrările se degradează de la o zi la alta. Văd că nimeni nu ia în calcul acest aspect. Cer și rog Guvernul României ca printr-o ordonanță de urgență sau lege să se stabilească foarte clar investițiile care au un procent de peste 50-60 la sută  ..dacă a fi fost undeva la 10-20  la sută investițiile și putea fi mutată instalația în altă zonă. Dar când vorbim de o investiție de 82 la sută iar aceasta se degradează de la o zi la alta, este într-adevăr îngrijorător pentru noi”,  a spus atunci și primarul din Câmpulung Moldovenesc, Mihăiță Negură.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*