Marti 30 Aprilie 2024, Actualizat acum 120 zile 12:00 am

Temperaturi mai mari, consum de gaz mai mic, datorită centralei de cogenerare de la Rădăuți

centrala cogenerare (1)Centrala de cogenerare Rădăuţi a fost realizată ca urmare a necesităţii creşterii eficienţei energetice de utilizare a combustibilului şi cu scopul de a deservi populaţia municipiului Rădăuţi racordată la sistemul centralizat al oraşului cu energie termică la preţuri cât mai reduse. Potrivit directorului Servicii Comunale Rădăuți, Nistor Tătar, creşterea eficienţei a fost realizată cu ajutorul a două grupuri turbogeneratoare ce debitează energie electrică în sistemul electric naţional, iar căldura conţinută în gazele arse evacuate sunt recuperate în cazanele recuperatoare ce produc apă fierbinte.

Dimensionarea echipamentelor de cogenerare ale centralei s-a făcut pentru asigurarea necesarului de încălzire şi de apă caldă menajeră pentru un consum mediu (regim de bază). Vârfurile de consum (regimul de vârf) sunt asigurate prin două cazane de apă fierbinte, iar prin funcţionarea acestora se poate asigura întreaga cantitate de energie termică necesară consumatorilor racordaţi”,  a spus Tătar.

Centrala a fost pusă în funcţiune în anul 2010, iar din februarie 2011 funcţionează la regimul proiectat în cogenerare. Combustibilul utilizat este gazul natural şi acesta este asigurat de către furnizorul local de gaze naturale.

like-facebookFuncţionarea centralei are loc într-un cadru reglementat. Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) stabileşte în urma analizelor furnizate preţul de producere al energiei termice, precum şi energia electrică calificată în cogenerare de înaltă eficienţă. Preţul reglementat de producere a energiei termice stă la baza stabilirii preţului local de referinţă pentru populaţia municipiului Rădăuţi.

Energia electrică produsă de centrala de cogenerare este comercializată pe piaţa de energie electrică OPCOM prin contracte încheiate în urma licitaţiilor pe platforma PCCB-LE şi prin vânzarea energiei pe platforma PZU. De asemenea pentru energia electrică livrată din centrală şi calificată ca energie electrică de înaltă eficienţă de către ANRE, societatea primeşte un bonus facturat lunar către Transelectrica.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*