Joi 18 Aprilie 2024, Actualizat 12:00 am

Un polițist de frontieră și un vameș, trimiși în judecată de DNA

politist de frontieraUn polițist de frontieră și un vameș au fost trimiși în judecată de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava,  pentru infracțiuni de corupție.

Potrivit unui comunicat al DNA, George Ioan Călinescu, în calitate de ofiţer de poliţie judiciară şi şef tură de Serviciu la Sectorul Poliţiei de Frontieră Siret la data săvârșirii faptelor, a fost trimis în judecată pentru luare de mită în formă continuată şi folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii în formă continuată.

like-facebookDe asemenea, Dumitru Nicolaică, în calitate de lucrător vamal în cadrul Biroului Vamal Siret la data săvârșirii faptelor, a fost trimis în judecată luare de mită.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, George Ioan Călinescu, în calitate de ofiţer de poliţie judiciară şi şef tură de Serviciu la Sectorul Poliţiei de Frontieră Siret, a pretins şi primit bani, în repetate rânduri, drept „protecţie” de la mai mulţi cetăţeni care au tranzitat prin Punctul de Trecere a Frontierei Siret cu bunuri accizabile.

Dumitru Nicolaică, fiind de serviciu în cadrul Biroului Vamal Siret, a primit de la martorul B.T. o sacoşă cu produse alimentare pentru a-i permite acesteia trecerea prin punctul vamal cu bunuri accizabile fară a se dispune măsuri legale faţă de aceasta, respectiv de a fi controlată și eventual sancționată în ipoteza în care depășește cantitatea de bunuri accizabile admisă.

În perioada  februarie 2008 – iulie  2008, Călinescu, în calitate  de ofiţer  de poliţie judiciară  şi  ,, şef tură de Serviciu” la Sectorul Poliţiei de Frontieră Siret , a pretins şi  primit în scop de  ,,protecţie” de la martorii denunţători  H.D. şi S.D. ,  care în perioada de referinţă  au tranzitat prin PTF Siret cu bunuri accizabile , suma de 1500 lei  precum şi  bunuri ( motorină)  în valoare de 1000 lei , cu scopul de a nu-şi îndeplini atribuţiile e serviciu referitoare la constatarea de infracţiuni şi contravenţii în zona de competenţă.

La data de 16.12.2008,   în calitate  de ofiţer  de poliţie judiciară  şi  „şef tură de Serviciu” la Sectorul Poliţiei de Frontieră Siret, a pretins şi  primit în scop de  „protecţie” de la martorul denunțător B.G.O.,  care în perioada de referinţă  a tranzitat prin PTF Siret cu produse accizabile , bunuri ( motorină şi obiecte decorative,  )  în valoare de 750 lei , în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor de  serviciu referitoare la constatarea de infracţiuni şi contravenţii în zona de competenţă.

La  data de  17/18.12.2008 , constând în aceea că , la data anterior menţionată, în calitate  de ofiţer  de poliţie judiciară  şi  ,, şef tură de Serviciu” la Sectorul Poliţiei de Frontieră Siret, a pretins şi  primit în scop de ,,protecţie” de la martorul V.A.,  care în perioada anului 2008   a tranzitat prin PTF Siret cu produse accizabile , suma de 300 de lei şi două sticle de whisky,  reprezentând ,, taxa de protecţie” pentru 6 tranzitări efectuate de martor, prin punctul vamal Siret, în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu  referitoare la constatarea de infracţiuni şi contravenţii în zona de competenţă.

La data de 25.10.2008, Călinescu în calitate de coordonator tură de serviciu şi persoană care avea în atribuţiuni coordonarea activităţii cadrelor poliţiei de frontieră ce îşi desfăşurau activitatea în PTF Siret, la data  anterior menţionată, i-a sprijinit în orice mod pe martorii P.G. şi T.F comunicându-le  acestora informaţii privind  momentele prielnice tranzitării în siguranţă a punctului vamal  Siret cu bunuri accizabile   peste limita legală (1 act material).

La data de 01/02.12.2008 Călinescu i-a sprijinit în orice mod pe martorii P.G. şi T.F. , în sensul indicării momentelor  prielnice de tranzitare a  punctului vamal în condiţii de siguranţă  cu produse accizabile .

La data de   16.12.2008  George Ioan Călinescu,  în calitate de coordonator tură de serviciu şi persoană care avea în atribuţiuni coordonarea activităţii cadrelor poliţiei de frontieră ce îşi desfăşurau activitatea în PTF Siret, a sprijinit în orice mod pe numitul  B.G.O., indicându-i acestuia  momentele prielnice tranzitării punctului vamal  cu bunuri accizabile peste limita legală, furnizându-i totodată informaţii cu privire la prezenţa unor superiori în PTF Siret.

La data de 17/18.12.2008, Călinescu, constând în aceea că , în calitate de coordonator tură de serviciu şi persoană care avea în atribuţiuni coordonarea activităţii cadrelor poliţiei de frontieră ce îşi desfăşurau activitatea în PTF Siret, a sprijinit în orice mod pe  martorul V. A., indicându-i acesteia, printr-un limbaj codificat,  momentele prielnice de tranzitare a PTF-ului  Siret cu produse accizabile.

La data de 16.02.2009, Dumitru Nicolaică, fiind de serviciu în cadrul Biroului Vamal Siret, a primit de la martorul B.T. o sacoşă cu  produse alimentare  pentru a –i permite acesteia trecerea prin punctul vamal cu bunuri accizabile fară a se dispune măsuri legale faţă de aceasta, respectiv de a fi controlată și eventual sancționată în ipoteza în care depășește cantitatea de bunuri accizabile admisă.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Suceava.


Loading...

loading...

1 Comentariu

  1. dric says:

    imi vine sa rad cand vad sumele afisate !!? ACOLO SE JOACA SUTE DE MII DE EURO ….

    Răspunde

Lăsați un comentariu

*