Duminică 19 Mai 2024, Actualizat acum 139 zile 12:00 am

12 suceveni s-au tratat în străinătate, anul trecut, pe banii statului

bolnavUn număr de 12 suceveni s-au tratat, anul trecut, în străinătate, pe banii statului. Aceștia au beneficiat de formulare E112, iar serviciile medicale oferite de clinici din Italia și Germania au fost decontate de statul român.

Numărul sucevenilor care au beneficiat de acest formular este mai mic faţă de 2014, când Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava a eliberat 25 de formulare E112.

Statul român plăteşte integral tratamentul în străinătate al celor care au nevoie de anumite servicii medicale pe care bolnavul nu le poate primi în timp normal în nici o unitate spitalicească din ţară.

like-facebookPotrivit CAS, serviciile medicale pe care pacientul român le solicită în spitalele din străinătate trebuie, în mod obligatoriu, să facă parte din pachetul de servicii de bază de care beneficiază în sistemul de asigurări sociale de sănătate din România.

Persoana asigurată care solicită formularul E112 trebuie să depună la CAS Suceava o cerere scrisă însoţită de o copie a actului de identitate, adeverinţă de asigurat, un referat sau un raport medical care va conţine recomandarea pentru efectuarea tratamentului în străinătate, precum şi dosarul medical care va conţine înscrisuri medicale din care să rezulte diagnosticul.

In cadrul procesului de eliberare a formularului E 112 in aceasta situatie, CASELE DE ASIGURARI DE SANATATE SI PERSOANELE ASIGURATE SOLICITANTE VOR RESPECTA URMATOAREA PROCEDURA:

1. Persoana care solicita formularul E 112 va depune O CERERE SCRISA LA CASA DE ASIGURARI DE SANATATE unde este luata in evidenta ca persoana asigurata. Cererea va fi insotita de urmatoarele documente:

a) o copie a actului de identitate sau a certificatului de nastere, dupa caz.
b) dosarul medical care va contine ca elemente de ordin general inscrisuri medicale din care sa rezulte diagnosticul, precum si tratamentul medical aflat in derulare la o unitate sanitara aflata in relatii contractuale cu o casa de asigurari de sanatate din Romania. De asemenea in cadrul acestor inscrisuri medicale trebuie precizat in mod explicit si argumentat daca deplasarea persoanei solicitante prejudiciaza sau nu starea sanatatii sale sau primirea de tratament medical.
Dosarul medical trebuie intocmit de un medic sau o unitate sanitara aflata in relatii contractuale cu o casa de asigurari de sanatate din Romania. Toate aceste documente trebuie sa fie semnate si stampilate. c) o confirmare scrisa din partea unitatii sanitare din statul membru UE in care se intentioneaza efectuarea serviciului medical cu privire la disponibilitatea acesteia de a acorda respectivul serviciu medical in perioada indicata de persoana solicitanta.

2. Cererea se inregistreaza la registratura casei de asigurari de sanatate.

3. Dupa efectuarea inregistrarii casa de asigurari de sanatate procedeaza la analiza cererii. Procesul de analiza cuprinde urmatoarele etape generale:

a) se verifica statutul de asigurat al persoanei solicitante. In situatia in care in urma verificarilor se constata ca persoana nu este asigurata, cererea de eliberare a formularului nu este aprobata, iar acest lucru se comunica in scris solicitantului.
b) daca se constata ca persoana solicitata este asigurata se trece la analiza dosarului medical pentru a se verifica indeplinirea conditiei prevazute de art. 22 alin. (2) teza intai din Regulamentul (CEE) nr. 1408/71.
c) daca se constata indeplinirea conditiei prevazute de art. 22 alin. (2) teza intai din Regulamentul (CEE) nr. 1408/71 se va elibera formularul E 112. Formularul se elibereaza in doua exemplare din care unul se pastreaza la nivelul institutiei, iar celalalt se comunica persoanei solicitante.
Regula generala este ca acest formular se elibereaza inainte de plecarea persoanei la tratamentul planificat. Acesta se poate elibera si dupa plecarea persoanei, dar numai daca din motive de forta majora nu a putut fi eliberat anticipat.

B. Pentru situatia trimiterii la tratament medical trebuie indeplinite doua conditii cumulative:

B1. Tratamentul respectiv se regaseste printre serviciile medicale prevazute in pachetul de servicii de baza de care beneficiaza asiguratii din sistemul de asigurari sociale de sanatate din Romania.

B2. Acest tratament nu i se poate acorda in intervalul de timp necesar in mod normal pentru obtinerea tratamentului respectiv in Romania, luand in considerare starea curenta de sanatate a persoanei solicitante si evolutia probabila a bolii.

Daca cele doua conditii sunt indeplinite casa de asigurari de sanatate nu poate refuza eliberarea acestui formular.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*