Regia Națională a Pădurilor- Romsilva acuză că forestierii care au protestat, luni, la Suceava sunt dezinformați și manipulați de Fordaq. Tocmai de aceea, Romsilva solicită organele statului să se autosesizeze și să verifice cine e în spatele Fordaq.
Potrivit unui comunicat al Romsilva, organele statului ar trebui să verifice cine e în spatele portalului FORDAQ, apărut peste noapte, și care „dezinformează patronatele și firmele din domeniul forestier și incită la manifestări violente, de încălcare a ordinii publice, așa cum s-a întâmplat recent, la Suceava”.
„De o bună bucată de vreme, asistăm la o atitudine care nu are nimic cu principiile democratice și, desigur, cu un nivel minimal de educație civică, fără să mai adăugăm la acestea, o totală lipsă de bun simț, manifestată sub un anonimat (FORDAQ), demn de toată mila, prin care organizațiile patronale din domeniul forestier, agenți economici din exploatarea pădurilor și salariații din cadrul acestora, sunt dezinformați și manipulați, în mod brutal. Credem că a sosit momentul ca organele de drept din această țară să se autosesizeze și să verifice cine se află de fapt în spatele acestui FORDAQ, apărut peste noapte, și ale cui interese sunt în realitate promovate de către ,,anonimii’ respectivi”, susțin reprezentanții Romsilva.
Vă reamintim că aproximativ o mie de forestieri au protestat, luni, la Suceava. Ei au solicitat renunțarea la prețurile excesive practicate de Romsilva, conform Deciziei 691/2015, şi anularea acestei decizii; modificarea contractului de vânzare cumpărare impus unilateral de RNP și eliminarea clauzelor abuzive ce contravin legislației în vigoare; plata doar a lemnului de lucru, nu și a cojii; reprogramarea licitației și oferirea la licitație a minim 50% din posibilitatea anului 2016 aprobată pentru DS Suceava, la preturi de pornire/de referință la nivelul preturilor de pornire la licitație practicate în anul 2015; publicarea pe site-ul web al instituției a listei de partizi pentru anul 2016; publicarea pe grade de accesibilitate a listei de partizi ce vor fi valorificate ca lemn pe picior către agenții economici și a listei de partizi ce vor fi exploatate pentru asigurarea necesarului de foc al populației; interzicerea reținerii și exploatării fără licitație de către DS Suceava a masei lemnoase proprietate publică a statului; organizarea licitațiilor publice cu strigare pentru valorificarea masei lemnoase, eliminarea licitării în plic; investiții în drumuri forestiere; valorificarea masei lemnoase/susținerea dezvoltării ramurii industriale a prelucrării lemnului conform principiilor de valorificare stabilite de Codul Silvic; anularea licitației din data de 9-12 februarie 2016.
Forestierii știau de amânarea licitației doar că există o dezinformare în rândurile lor
„Am căzut de comun acord, putem anula această licitație având în vedere manifestația de la București și urmările acesteia. Drept urmare, Guvernul și-a anunțat deja intenția de a aduce modificări care va duce și la premizele emiterii unei decizii de prețuri la nivel de ROMSILVA. Așteptăm această modificare și probabil se vor relua licitațiie. Decizia de anulare a licitației a fost luată miercuri sau joi,în urma protestului de la București, și li s-a comunicat. Au știut acest lucru, dânșii au insistat să se manifeste și au reușit. Nu putem comenta intarea lor forțată în sediul Direcției Silvice. S-au manifestat cum au crezut dânșii de cuviință”, a spus Valerian Solovăstru, director tehnic al Direcției Silvice Suceava și fost director general al ROMSILVA.
Conducerea Direcției Silvice dezminte informațiile apărute în presă dar și în rândul forestierilor referitoare la majorarea prețului la licitație cu 300 la sută.
„Ceea ce putem spune ferm este că la Direcția Silvică Suceava prețurile nu au crescut față de prețurile de plecare de anul trecut, deciprețul mediu a fost 158, iar în acest an este tot de 158, chiar în condițiile acestei HG nemodificate. Nu știm în ce sens se va modifica decizia de preț, dar s-ar putea ca la Suceava să mai crească prețul de plecare. După ce se va revizui HG, în noile condiții noi nu facem altceva decât să respectăm legislația în vigoare. Nu putem lua noi alte hotărâri decât cea dată de Guvern”, a spus Valerian Solovăstru, care a precizat că organizarea unei licitații este o procedură complexă și că „nu este așa ușor să comunici anularea unei licitații în condițiile în care pui atâția oameni pe drum”.