Joi 02 Mai 2024, Actualizat 12:00 am

O tânără de 22 de ani calcă pe urmele Sofiei Vicoveanca. „Este un exemplu din toate punctele de vedere”

andra ioana matei (1)Andra Ioana Matei, în vârstă de 22 de ani, din Suceava, singurul copil al familiei Matei, a urmat cursurile Colegiului Național „Petru Rareș” din Suceava, iar mai apoi a absolvit Facultatea de Litere, specializarea Română-Spaniolă, din cadrul Universității din București. Și-a descoperit pasiunea pentru folclor la majorat.

Dacă majoritatea interpreților afirmă că au început să cânte de la vârste fragede, ei bine Andra a intrat în slujba cântecului popular la vârsta de 18 ani. Debutul său a avut loc la festivalul-concurs „Din bătrâni, din oameni buni”, difuzat pe TVR Iași, unde a obținut premiul Televiziunii Române, înmânat chiar de distinsa doamnă Elise Stan.

„Cred că așa a vrut Dumnezeu. Nu m-am gândit până la majorat că o să cant și nici nu simțeam până atunci că am voce cu un timbru vocal așa cum au artiștii în general. Faptul că abia la 18 ani am început să cant, aș putea spune că până atunci vocea mea s-a odihnit. În familie doar bunica a avut o pasiune pentru folclor, a cântat și a dansat într-un amsamblu folcloric din Piatra Neamț”,  ne-a spus Andra Ioana.

andra ioana matei (2)Ambițiosă, conștiincioasă și talentată, Andra a obținut de la debut și până în prezent șase trofee și trei premii foarte importante la marile festivaluri de folclor din țară. Astfel, a atras atenția și a beneficiat de sprijinul specialiștilor din domeniu precum: Elise Stan, Eugenia Florea, Gabriela Rusu Păsărin, Marioara Murărescu, Gheorghița Nicolae, Silvia Macrea, Violeta Ianculescu, dar și a multor interpreți de folclor: Sofia Vicoveanca, Viorica Flintașu, Gheorghe Turda, Aurelian Preda, Viorica Macovei, Ștefania Rareș, Nicolae Furdui Iancu, Ionuț Fulea, Niculina Stoican, Mioara Velicu. Chiar dacă pasiunea Andrei este pentru folclor, îi place muzica ușoară și literatura de bun calitate.andra ioana matei (3)

Încă de la început, a fost îndrumată pe drumul cântecului de maestrul Viorel Leancă, dirijor al Orchestrei Ansamblului „Ciprian Porumbescu” din Suceava iar, mai apoi, de doamna profesoară Maria Macovei.
Idolul său a fost și este însă marea doamnă a folcorului românesc, Sofia Vicoveanca.

like-facebook„Pentru mine, doamna Sofia Vicoveanca este un exemplu din toate punctele de vedere, nu doar musical, ci și familiar. A avut și are o viață echilibrată, am cunoscut-o personal, am avut onoarea de a fi invitată în același platou la o televiziune public cu dumneaei și m-a apreciat foarte mult. I-a plăcut foarte mult cum am interpretat o doină din repertoriul care îi aparține. Doamna Sofia Vicoveanca este în sufletele tuturor românilor din țară și străinătate”,  ne-a mai destăinuit Andra Ioana Matei.

Până în prezent, a cântat cu cele mai cunoscute orchestre ale țării, dar și din Republica Moldova, dintre care amintim: Orchestra Națională „Lăutarii” de la Chișinău și maestrul Nicolae Botgros, Orchestra Ansamblului „Ciprian Porumbescu” și maestrul Viorel Leancă, Orchestra Națională „Jidvei România” și maestrul Stelian Stoica, Orchestra de Muzică Populară Radio și maestrul Adrian Grigoraș, Orchestra Națională „Valahia” și maestrul Marius Zorilă ș.a.m.d.

A urcat pe marile scene din România participând în cadrul marilor festivaluri de folclor, unde a obținut și premii: „Maria Tănase”, „Maria Lătărețu”, „Strugurele de Aur”, „Vară, vară, primăvară”, „Pe deal la Teleormănel”, „Cânt și joc pe Hârtibaci”, „Datini”, „Mureșule, apă lină”, „Ponoare, Ponoare”, „Cântecul de dragoste de-a lungul Dunării”, numeroase spectacole organizate de Televiziunea Română și Sala Radio.

Vocea ei s-a auzit și în cadrul celor mai importante emisiuni tv din țară: ,,O dată-n viață,, TVR 1; ,,Cu drag de Dragobete,, TVR 1; „La masa de Paște” TVR 1; „Seara bună, dragi români” Etno Tv; „Ceasuri de folclor” Favorit Tv etc.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*