Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Suceava a aprobat, sâmbătă, planul de măsuri pentru prevenirea și combaterea gripei porcine. Și asta după ce în Ucraina, în apropierea graniței cu județul Suceava, la Cernăuți, s-au înregistrat cinci decese deja.
Potrivit Direcției de Sănătate Publică, în judeţul Suceava au fost identificate clinic, până în prezent, două cazuri de gripă (după simptome şi semne clinice), dar acestea nu au fost confirmate de laboratorul Institutului Cantacuzino Bucureşti.
În acest sens, în urma şedinţei C.J.S.U., au fost adoptate mai multe măsuri cu caracter preventiv, respectiv: constituirea unui punct de asistenţă medicală cu funcţionare pe întreaga perioadă a epidemiei (24/24h) în punctul de trecere a frontierei Siret, asigurarea vaccinării întregului personal ce lucrează în punctele de trecere a frontierei cu Ucraina şi instruirea acestora cu privire la identificarea persoanelor potenţial contaminate cu virusul AH1N1, solicitarea unor doze suplimentare de vaccin de către DSP Suceava de la Ministerul Sănătăţii, realizarea unor pliante cu măsuri preventive privind epidemia de gripă AH1N1 de către DSP Suceava şi ISU Suceava, cu finanţare de la Consiliul Judeţean Suceava şi distribuirea acestora în punctele de trecere a frontierei, locuri publice, instituţii publice şi unităţi de învăţământ din judeţ, dar și distribuirea de mijloace de protecţie individuală şi colectivă personalului ce deserveşte punctele de trece a frontierei cu Ucraina.
În județul Suceava s-au distribuit 11.000 de doze de vaccin, dintre care 9.000 au fost deja administrate categoriilor cu risc. Ultimele 2.000 de doze ajunse la Suceava au fost repartizate în zona Rădăuți. Categoriile de risc la îmbolnăvire cu gripa porcină sunt copiii și bătrânii.
„Din datele pe care le avemși în posesia cărora am intrat,vă pot spune că MAE din Români recomandă amânarea călătoriilor în Ucraina iar dacă merg să se documenteze în vederea măsurilor care trebuie luate în acest sens”, a spus șeful ISU Suceava.