Sâmbătă 18 Ianuarie 2025, Actualizat acum 17 zile 12:00 am

Elevii din trei școli din județ, învățați despre pericolele de la televizor și de pe internet

 

miron costin 2În perioada octombrie 2015 – iunie 2016 poliţiştii din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii – IPJ Suceava, în parteneriat cu Şcoala Generală nr. 9 Ion Creangă Suceava, Şcoala Generală nr. 1 şi Şcoala Generală Miron Costin Suceava, implementează în cele trei unităţi de învăţământ proiectul de prevenire a victimizării minorilor ,,Capcanele Micului Ecran”.

Proiectul are ca scop creşterea gradului de informare a elevilor, dar şi a părinţilor cu privire la pericolele şi riscurile asociate lumii virtuale, navigării nesupravegheate pe internet, utilizării reţelelor de socializare şi vizualizării de către minori a programelor cu caracter violent.
Până în prezent peste 400 de elevi din cadrul celor trei şcoli au fost informaţi cu privire la regulile minime ce trebuire respectate pentru a fi în siguranţă şi a evita pericolele lumii virtuale. De asemenea, 220 de părinţi au participat la sesiuni de instruire, fiind oferite soluţii tehnice de control parental pentru monitorizarea site-urilor informatice, programarea timpului destinat jocurilor pe internet şi blocarea accesului la site-uri neautorizate.
miron costin 3
Totodată, au fost organizate ateliere de lucru şi activităţi interactive, elevii fiind implicaţi în jocuri de rol şi concursuri cu tematică preventivă.

În perioada 11 – 15 ianuarie 2016, activităţile de proiect au fost concentrate la nivelul Şcolii Generale Miron Costin. În activităţile organizate au fost implicaţi 96 de elevi din clasa pregătitoare A, a II-a B, a III-a A, îndrumaţi de prof. Ştefură Anna, prof. Pintilie Rodica şi prof. Mariei Paraschiva.
La activităţi au participat şi peste 70 de părinţi ai elevilor şcolii, precum şi director prof. Sîrghi Constantin şi director adjunct prof. Moraru Dumitru. Părinţii au ridicat probleme punctuale şi au fost stabilite metode de lucru cu copiii în scopul dezvoltării acestora într-un mediu de siguranţă.

Poliţiştii reamintesc câteva reguli care trebuie respectate pentru accesarea internetului în condiţii de siguranţă:
Regula nr. 1
Persoanele pe care nu le cunoşti sunt persoane străine. Acestea pot fi altcineva decât spun ca sunt.
Regula nr. 2
Poarta-te frumos cu ceilalţi pe internet, aşa cum o faci la locul de joaca.
Regula nr. 3
Nu spune nimănui adresa ta, şcoala la care înveţi sau alte date personale despre tine.
Regula nr. 4
Daca simţi ca ceva este in neregula spune părinţilor sau unei persoane adulte in care ai încredere.
Retine!
Parintii tai sunt persoane de incredere cu care poti sa vorbesti despre activitatea ta pe internet. Stabileste impreuna cu ei o lista de situri sigure si un program pentru folosirea computerului.
Parolele conturilor tale sunt secrete si iti apartin. Ele sunt ca si cheile de la casa, nu le dai nimanui, nici macar cunostintelor. Mai multe informatii despre Cum ma asigur ca nu-mi va sparge nimeni parola? gasesti pe Helpline Sigur.info
Nu da persoanelor intalnite pe internet informatii despre tine sau familia ta – poze cu tine, adresa ta de acasa, numarul de telefon, scoala la care inveti, locul de munca al parintilor tai.
Internetul este un spatiu public la care oricine are acces. Nu posta poze sau informatii persoanle pe internet, pentru ca altii le pot vedea.
Nu tot ceea ce vezi sau citesti pe internet este adevarat sau potrivit varstei tale. Ai mare grija sa intri pe situri sigure si sa verifici cu parintii tai informatiile citite.
Nu raspunde mesajelor suparatoare sau care contin cuvinte sau imagini nepotrivite. Blocheaza persoana care le trimite si spune-le parintilor.

Ce trebuie sa faci daca ai o problema sau o intrebare legata de internet?
Daca s-a intamplat ceva pe internet care nu ti-a placut, te-a speriat sau, pur si simplu, nu ai inteles, poti oricand sa te opresti din navigare. Vorbeste direct cu parintii tai sau cu un adult in care ai incredere si explica-le ce te-a ingrijorat.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*