Laţul se strânge tot mai mult în jurul lui Aurel Olărean, fostul primar al municipiului Rădăuţi. Dosarele penale în care este trimis în judecată se înmulţesc mai ceva ca ciupercile după ploaie. În cursul zilei de ieri, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava au anunţat finalizarea unui nou rechizitoriu. În noul dosar, Aurel Olărean a fost trimis în judecată pentru 7 infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. În acelaşi dosar a fost trimis în judecată şi Haralambie Hirghiligiu, fostul secretar al Primăriei Rădăuţi, pensionat între timp, scrie Monitorul de Suceava.
„În calitate de primar al municipiului Rădăuţi, la diferite intervale de timp dar în realizarea aceleiaşi rezoluţii, în exerciţiul atribuţiei prevăzute de art. 63 alin. 1 lit. d şi alin. 5 lit. e din Legea nr. 215/2001, cu ştiinţă, a îndeplinit în mod defectuos un act, prin aceea că a emis dispoziţii având ca obiect mutarea temporară a părţii vătămate la un alt loc de muncă şi destituirea acesteia din funcţia publică pe care o deţinea la data de 03.01.2011, dispoziţii care au fost anulate de instanţa de judecată dar care au cauzat vătămarea intereselor legale ale persoanei vătămate”, se arată în actul de acuzare la adresa lui Olărean.
În ceea ce-l priveşte pe Haralambie Hirghiligiu, procurorii au stabilit că a comis 4 infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor.
„În calitate de secretar al municipiului Rădăuţi, la diferite intervale de timp dar în realizarea aceleiaşi rezoluţii, în exerciţiul atribuţiei prevăzute de art. 117 alin. 1 lit. a din Legea nr. 215/2001, cu ştiinţă, a îndeplinit în mod defectuos un act, prin aceea că a avizat pentru legalitate dispoziţii care ulterior au fost anulate de instanţa de judecată dar care au cauzat vătămarea intereselor legale ale persoanei vătămate”, sunt concluziile procurorilor de la Parchetul Curţii de Apel Suceava.
Caruselul destituirilor ilegale
Noul dosar penal a plecat de la abuzurile lui Olărean, care călca pur şi simplu în picioare hotărâri judecătoreşti executorii. Destituiţi din funcţiile pe care le aveau, o parte dintre angajaţii Primăriei Rădăuţi au avut curajul să se adreseze instanţelor de judecată, iar pentru că totul s-a derulat abuziv au fost repuşi în drepturi. În loc să se conformeze acestor decizii judecătoreşti, Aurel Olărean a luat-o de la capăt, iar după câteva săptămâni persoanele respective au fost din nou destituite.
Campion fără voia sa la acest adevărat ping-pong al destituirilor şi repunerilor în funcţie a fost Neculai Bujdei, şeful Poliţiei Comunitare Rădăuţi. Acesta a adunat nu mai puţin de 34 de hotărâri judecătoreşti favorabile, în decurs de aproximativ trei ani fiind purtat pe la toate serviciile existente la Primăria Rădăuţi.
Bujdei nu este singurul angajat al administraţiei locale rădăuţene care a avut parte de acest tratament. Marinela Paraschiva Mironescu, şefa Direcţiei de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Rădăuţi, a câştigat şi ea în instanţă lupta cu Aurel Olărean, care avea la activ „doar” şase hotărâri favorabile.
Olărean, executat silit şi lăsat fără 50.000 de lei
În cazul lui Neculai Bujdei, în afara plângerilor penale, au existat şi mai multe procese pe linie civilă. Şeful Poliţiei Comunitare Rădăuţi de la acea vreme a şi câştigat procesul, iar instanţa l-a obligat pe Aurel Olărean la plata sumei de 50.000 de lei. Pentru că acesta a refuzat să achite banii, Bujdei s-a adresat unui executor judecătoresc, care a pus sechestru pe părţile sociale ale SC Apollo SRL, firmă controlată de familia Olărean. După acest episod, întreaga sumă de bani a fost achitată.
De cealaltă parte, Marinela Paraschiva Mironescu, şefa Direcţiei de Asistenţă Socială din Primăria Rădăuţi, preciza în urmă cu aproape trei ani că nu ştie cu ce a greşit şi pentru ce a fost destituită.
„Nu am nici un răspuns logic pentru ceea ce se întâmplă. Am fost mutată, destituită, mi s-au luat sporurile şi nu ştiu de ce”, a precizat Marinela Paraschiva Mironescu.
Plângerile penale depuse de cei doi angajaţi ai Primăriei Rădăuţi au ajuns la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava, iar într-o primă fază dosarul a fost soluţionat cu neînceperea urmăririi penale faţă de Aurel Olărean.
„Am atacat această decizie la procurorul general, care a dispus restituirea dosarului pentru refacerea anchetei. Acum, după atâta vreme, s-a făcut lumină şi s-au confirmat parte din faptele de abuz în serviciu. Părţile vătămate se vor constitui şi părţi civile în proces şi sper ca instanţa să confirme încă o dată abuzurile comise de primarul Aurel Olărean”, a declarat Ionuţ Bujdei, avocatul celor doi angajaţi ai Primăriei Rădăuţi.