Vineri 26 Aprilie 2024, Actualizat acum 116 zile 12:00 am

FOTO! Îmbulzeală pe un ger năprasnic pentru agheasma de Bobotează

slujba boboteaza (1)Pe un ger năprasnic, peste 1000 de suceveni s-au înghesuit și s-au îmbrâncit, miercuri, să ia agheasmă mare la Mănăstirea „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava, după slujba de Bobotează. Nu numai credincioși din localitate au venit să asiste la slujbă și să ia agheasmă, ci și enoriași din sate vecine.

Mulți dintre cei care nu mai suportau gerul, în timp ce afară se oficia slujba de sfințire a apei la cazanele din curtea mănăstirii, se refugiau în biserică pentru a se încălzi.
Slujba a fost oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu ÎPS Pimen, arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor. La finalul slujbei religioase, IPS Pimen a sfinţit cazanele cu apă, iar mai apoi credincioşii au luat agheasma mare şi au mers spre propriile case. Nici în acest an nu a lipsit înghesuiala, şi doar prezenţa jandarmilor a făcut ca lucrurile să nu degenereze între credincioşii care se luptau să ajungă cât mai repede la cazanele cu agheasmă.

slujba boboteaza (7)Mai să își rupă hainele numai să nu plece acasă fără aghiasma mare, credincioșii au reușit în cele din urmă să-și îndeplinească dorința. Alții au luat acasă și paie sfințite care se aflau sub covorul pe care au stat cei șapte preoți ce au oficiat slujba religioasă. Biserica Mănăstirii a devenit neîncăpătoare pentru credincioșii veniți să asiste la sfânta liturghie, între enoriași aflându-se și primarul Sucevei, Ion Lungu.

Obișnuiți să de îmbrâncească

Chiar dacă era apă sfințită pentru mii de credincioși, a devenit parcă deja tradiție ca aceștia să se înghesuie la cazanele umplute cu apă sfințită. Unii au venit de acasă pregătiți special cu sticluțe sau căni în care era pusă apă și busuioc, numai bună de sfințit.slujba boboteaza (18)

„Nu înțeleg de ce se înghesuie. S-au obișnuit să se îmbrâncească. Nu e frumos. E o zi sfântă și ar trebui să fie mai cu buni”, ne-a spus una dintre enoriașe care cu greu a reușit să iasă din înghesuială.

Un alt credincios s-a arătat contrariat când a văzut că altul a luat o sticlă de 5 litri cu agheasmă.

,,La ce i-o fi trebuit atâta apă sfințită? Doar nu face baie în ea”,  a spus suceveanul nu năduf.

slujba boboteaza (28)Un preot de la Mănăstirea Sf Ioan a fost cel care a ținut să umple o parte din recipientele credincioșilor cu agheasmă și puțini au fost cei care i-au mulțumit, ci pur și simplu și-au luat sticlele sau cănile pline și au plecat.

Și jandarmii de la IJJ Suceava care au făcut cu greu față presiunii credincioșilor au respirat ușor după ce înghesuiala s-a terminat.

„Vă rog nu vă înghesuți. Este pentru fiecare. Nu blocați calea de ieșire”,  se auzea vocea unui jandarm.

Pe lângă apa de Bobotează, sunt și suceveni care au plecat la casele lor cu un snop de paie sfinţite pe care, conform tradiţiei, le păstrează pentru la primăvară pentru a le pune la cloşti pentru a avea parte de pui de păsări mulţi şi sănătoşi. O parte dintre acestea sunt aşternute şi în grajdurile animalelor, cu speranţa că acestea vor fi sănătoase şi vor oferi producţii bune tot anul. Se mai spune că femeile care vor să rămâne gravide să pună sub saltea, înainte de a face dragoste, paie sfințite.

Și la celelalte biserici din județ au avut loc slujbe, iar credincioșii au luat agheasmă. Enoriașii au fost stropiți de către preoți din belșug cu agheasmă așa că fiecare s-a bucurat de acest moment.

„Dați și aici!”, au fost vocile unor credincioși veniți să ia agheasmă.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*