Marti 07 Mai 2024, Actualizat acum 127 zile 12:00 am

FOTO! Mormintele celor răposați, stropite cu agheasmă de Bobotează

pomenire cimitir (4)În comuna suceveană Iliești, de Bobotează ,după sfânta liturghie de la Biserica din sat,credincioșii merg la cimitirul din localitate pentru a-I pomeni pe cei răposați.

Este vorba de prăznuirea mare în cimitirul din Ilișești, obiceiu moștenit de pe vremea dacilor , de la zamolxe, când aveau capuri de lup în loc de cruci. Rudele celor plecați la Ceruri merg la cimitir și stropesc mormintele cu agheasma mare și se aprinde o lumânare.

like-facebookTotodată, se face o slujbă de pomenire oficiată de preoți la morminte și se dă de pomană săracilor colăcei, plăcinte dulciuri, fructe. Există și obiceul ca între cunoștințe la cimitir să se dea de pomană prăjituri și să se bea un păhărel de rachiu. La Ilișești, țiganii au luat însă cu asalt cimitirul și au avut grijă să treacă pe la fiecare mormânt pentru a primi pomană.

Gerul năprasnic însă nu îi ține mult pe localnici la morminte așa că aceștia ajung la morminte,stropesc locurile de veci, aprind o candelă și dau de sufletul celor decedați după care pleacă la casele lor fără a-i ma aștepta pe preoți.

E un prilej să se întâlnească consăteni care nu s-au văzut de ani de zile, pentru că acest obicei de comemorare și prăznuire a înaintașilor este considerat foarte important și este respectat în comunitatea ortodox-creștină. Doar hramul comunei, sărbătorit pe 15 august, la Adormirea Maicii Domnului, mai are o asemenea însemnătate”, ne-a spus o localnică.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*