Vineri 10 Mai 2024, Actualizat acum 130 zile 12:00 am

Trec pe unde apucă! Zeci de pietoni amendați pentru că au traversat neregulamentar

amenzi-pietoni_1__1_Traversarea neregulamentară şi neacordarea de prioritate pentru pietoni reprezintă în continuare cauzele unor accidente rutiere cu consecinţe din cele mai grave.
Pentru prevenirea unor astfel de evenimente, la data 29.12.2015, în intervalele orare identificate cu risc, Serviciul Rutier – IPJ Suceava, biroul şi formaţiunile de profil din teritoriu, au organizat şi desfăşurat o acţiune la trecerile pentru pietoni, dar şi în zona adiacentă acestora şi pe arterele din localităţi.
like-facebookPentru neacordare prioritate pentru pietoni a fost reţinut un permis de conducere, fiind ridicate şi 2 certificate de înmatriculare şoferilor.

În doar câteva ore au fost identificaţi şi sancţionaţi contravenţional 58 de pietoni care au încălcat legislaţia, traversând strada neregulamentar, deşi existau marcaje pietonale la maxim 300 de metri de locul săvârşirii contravenţiei.
În total, în cadrul acţiunii au fost aplicate 93 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 8.505 lei.

Exemple:
Un bărbat de 43 de ani, din Bilca a condus autoturismul pe Calea Unirii, din mun. Suceava și nu a acordat prioritate de trecere pietonilor angajaţi în traversarea străzii pe trecerea pentru pietoni semnalizată cu indicator şi marcaj, amplasată în zona Bazar. I-a fost suspendat dreptul de conducere.

Reamintim cetăţenilor că se impune respectarea unor reguli elementare de autoprotecţie, menite sa prevină evenimente rutiere nefericite, având în vedere faptul că traversarea neregulamentară şi neacordarea priorităţii de trecere pentru pietoni sunt printre principalele cauze ale accidentelor rutiere cu consecinţe deosebit de grave.
Minorii,trebuie să traverseze străzile sau drumurile pe marcajul pietonal prin dreptul indicatoarelor ,,TRECERE PENTRU PIETONI” iar acolo unde sunt instalate semafoare , numai la culoarea verde a acestora. Înainte de a traversa prin aceste locuri, este necesara asigurarea atentă din ambele sensuri.
Pietonii trebuie să circule numai trotuare sau pe potecile laterale amenajate, sau acolo unde acestea nu exista să se deplaseze numai pe partea stânga a drumurilor publice , cât mai aproape de margine. Traversarea drumurilor publice se face numai prin locuri special amenajate si semnalizate prin indicatoare sau marcaje si pe culoarea verde a semaforului, după o temeinica asigurare. In cazul bicicliştilor, nesemnalizarea si neasigurarea înainte de efectuarea schimbării direcţiei de mers,in special spre stânga si la plecarea de pe loc, sunt abateri care constituie cauze principale ale evenimentelor rutiere care apar din culpa lor.
Pe lângă respectarea cu stricteţe a normelor rutiere, în relaţiile care intervin in traficul rutier este necesar sa existe şi politeţe – mod de comportare care se caracterizează prin buna cuviinţă, respect, amabilitate, in relaţiile cu ceilalţi participanţi la trafic .
Aşadar pe lângă atenţie, îndemânare, corectitudine ,traficul rutier presupune şi o atitudine binevoitoare si respect faţă de partenerul de drum.
Totodată, poliţiştii atrag atenţia pietonilor şi cu privire la consumul de băuturi alcoolice, multe dintre victimele accidentelor rutiere consumând alcool şi deplasându-se sinuos pe partea carosabilă sau chiar căzând pe suprafaţa de rulare datorită stării de ebrietate.

Sursa: Comunicat IPJ Suceava


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*