Vineri 29 Martie 2024, Actualizat acum 88 zile 12:00 am

Granzii lemnului refuză să participe la licitațiile organizate de Direcția Silvică Suceava

gateristi exploatatori lemn (5)Granzii lemnului s-au supărat rău și refuză să participe la licitațiile de masă lemnoasă. Direcția Silvică Suceava a organizat la finele acestui an, în baza regulamentului aprobat prin HG 294/2015 , două licitații de masă lemnoasă iar firmele de exploatare a lemnului au decis să refuze oferta de masă lemnoasă scosă la bătaie de DS Suceava. Potrivit șefului Biroului Forestier din cadrul Direcției Silvice Suceava, Cătălin Diaconescu, este vorba de licitația principală pentru masa lemnoasă pe picior pentru producția anului 2016 și licitația pentru masa lemnoasă fasonată la drum auto.

like-facebookÎn data de 21 și 22 decembrie a fost organizată licitația principală pentru masa lemnoasă pe picior, DS a scos pentru licitare un volum de 518.000 mc.Direcția Silvică Suceava nu este implicată în stabilirea preșurilor, însă agenții economici arată cu degetul spre Romsilva. Asociația Forestierilor a sesizat instituția Prefectului și după ce au avut o întîlnire cu prefectul Constantin Harasim și cu președintele Consiliului Județean, Cătălin Nechifor, luni este programată o întalnire în cadrul ședinței Comisiei de Dialog Social.

„Au fost admiși să participe la licitație în baza preselecției un număr de 297 de agenți economici care au îndeplinit condițiile de participare . În zilele de 21 și 22 decembrie, comisiile de licitație au constatat că agenții economici nu au depus nicio ofertă pentru partizile scoase la licitare. Ca urmare, comisia de licitație a întocmit procesul verbal constatand acest lucru deși în sala unde s-a organizat licitația au fost prezenți agenții economici, aceștia nu au ofertat masă lemnoasă. În data de 23 decembrie, Direcția Silvică a organizat licitație pentru masa lemnoasă la drum auto, a scos la licitare un volum de peste 53.000 metri cubi ,au fost admiși să participe la licitație un număr de 57 de agenți economici care au îndeplinit criteriile stabilite de regulamentul de vanzare al masei lemnoase din fondul forestier aprobat prin HG 294/2015. De asemenea,comisia de licitație a constatat că niciun agent economic nu a intrat în sala de licitație și nu a depus ofertă deși, au fost prezenți circa 40 de agenți economici în curte și în holul Direcției Silvice”, a spus Diaconescu.

Domnia sa susține că o decizie față de situația în care s-a ajuns, vizavi de modificările făcute de Oficiul Concurenției în actul amintit anterior, va trebui luată la nivel central mai ales că situații similare sunt și la celelalte direcții silvice din țară.

„În continuare, va trebui luată o decizie la nivel național, pentru că Suceava nu este un caz singular, va trebui ca autoritatea publică centrală care răspunde de silvilcultură să analizeze eventual, posibilitatea modificării regulametului așa cum solicită agenții economici , și de asemeni poate să se pună toți factorii interesați la masa dialogului, să se găsească soluții pentru depășirea acestei situații. Oricum, Direcția Silvică Suceava va scoate din nou la licitație în baza regulmentului masa lemnoasă pe care a oferit-o în decembrie”,  a spus șeful Biroului Fond Forestier, care a precizat că deoacamdată, nu se pune problema ca DS Suceava să înregistreze pierderi .

„În baza indicatorilor din acest an, deocamdată nu avem asemenea prableme, probabil această decizie cu privire la masa lemnoasă care nu a fost licitată se va lua la nivelul RNP”,  a conchis Diaconescu.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*