Sâmbătă 23 Noiembrie 2024, Actualizat acum 327 zile 12:00 am

„Ciobanul” de albine din județul Suceava care îi îndulcește pe italieni, spanioli și francezi

apicultor (3)Constantin Alecsa este cunoscut de suceveni ca fiind unul din cei mai profesioniști instructor auto din Suceava. Puțini știu însă ca de aproape doi ani a intrat în tainele apiculturii și a înființat o cooperativă agricolă cu profil apicol. Are în stupină 17 familii și speră ca în timp să crească numărul acestora.

Suceveanul susține că acum câțiva ani, dacă i-ar fi spus cineva că o să aibă propia stupină, i-ar fi replicat că bate câmpii, acum însă apicultura a devenit marea sa pasiune. Ca răsplată, apicultura i-a oferit în schimb tot ceea ce și-ar fi putut dori, atât din punct de vedere material, cât și în ceea ce privește uneori simpla bucurie de a lucra alături de cele mai harnice și organizate viețuitoare ale planetei — albinele.like-facebook

apicultor (2)Dorința sa de a oferi nepoatei miere naturală a fost împlinită, iar alături de fetiță mai sunt mulți care folosesc acest produs.

„Dacă nu muncești și nu slujești stupina cu adevărat nu ai nicio șansă. Iar la un apicultor cel mai mare dar lăsat de Dumnezeu este să fure de la natură cu albinele, nu din buzunarul oamenilor. Adică să știi să-și duci stupina acolo unde ai o șansă să exploatezi prin diversificare tot ce produce stupul. Am 17 familii iar o familie în această perioadă are aproximativ 25-30.000 de albine. În perioada de vară, ele însă se dezvoltă și ajung până la 80.000 de albine. Din 12 iunie 2014, am înființat o cooperativă agricolă cu profil apicol. La început am fost cinci membri iar în prezent am ajuns la șapte ca și membri cooperatori. Acum trei ani îmi doream foarte mult ca nepoțica mea să mănânce miere naturală. Nu știam nimic despre albine și am intrat în legătura cu directorul de la Asociația Apicola din Suceava. El spunea că vrea să organizeze niște cursuri de apicultori dar nu are spațiu necesar. Atunci l-am invitat la mine la sediul unde am școala auto. I-am arătat condițiile și așa am fost unul dintre cursanți. Deja, ajuns apicultor pe hârtie mai trebuia să intru în practică. Am fost invitat la CCI la o întrunire pe tema fondurilor europene și la final a fost lansat un concurs de proiecte având ca temă planuri de afaceri. Eram 65 de oameni din tot județul și nici nu știam cu ce plan de afaceri să vin. Până la urmă am zis că vin cu înființarea unei cooperative agricole . Am dat bilețelul și așa am ajuns să fiu selecționat și ulterior selecționat din 1600 de oameni din toată țara și invitat la conferința finală a proiectului unde am fost nominalizat pentru un un premiu.Ideea mea a atras atenția …Eram 260 în sală și a venit și rândul meu să fiu întrebat de ce vreau să înființez o cooperativă. Și atunci am spus < Vreau să ajung primul cioban de albine din țară> .Mi s-au cerut detalii și atunci am făcut o recenzie a ceea ce am vrut să spun și zic am plecat de la o chestie practică. Un om care are o oaie, două în curte nu merge cu ele zi de zi la păscut pentru că ar pierde timpu. Le duce la o stână și primește în schimb o cantitate de caș și urdă. Eu la această cooperativă o să primesc în stupina mea pe prieteni, cunoștințe, amici sau alte persoane care vor să mănânce o miere naturală dar care nu au posibilitatea de a ține un stup sau nu au cunoștințe în domeniu. Țin stupii la mine, am grijă de ei iar la sfârșitul fiecărei recoltări de miere îi chem la stupină să își ia cantitate de miere care o au pe stupul lor și în felul ăsta am rezolvat problema. Și mi s-a spus atunci de către organizatori că ceea ce gândesc eu este o noutate și pentru ei. Am fost chemat în față , am primit o diploma de antreprenor și premiu de 120 milioane de lei vechi, bani pe care am fost obligat să-i cheltui în organizarea și înființarea unei cooperative cu profil apicol. Și așa am ajuns eu președintele unui CAP”, ne-a destăinuit Constantin Alecsa.

Destul de greu de accesat fonduri europene

Se spune ştiinţific faptul că dacă nu ar mai exista albine, în 4-5 ani ar dispărea şi omenirea. Aceasta este afirmaţia pe care a făcut-o Einstein şi cu care şi domnul Alecsa este de acord.

„Albinele fac polenizarea plantelor în proporţie de 90%”, ne povesteşte apicultorul. Diferite scenarii referitoare la viaţa oamenilor fără albine s-au făcut de-a lungul timpului, concluzionându-se că micile insecte joacă un rol foarte important în menţinerea vieţii pe Pământ.

„Odată cu începerea înfloritului pomilor începe şi culesul albinelor. Asta înseamnă că trebuie să mergi cu stupii în „pastoral”. Mai exact, trebuie să îi duci să culeagă rapiţă, atunci cînd înfloreşte, salcâm, tei, floarea-soarelui. Primul cules masiv este rapiţa, unde se poate dezvolta foarte bine o familie de albine. Rapiţa ţine cam în perioada 10 mai – 15 mai. După asta urmează culesul de salcâm care ţine până la data de 25 mai, maxim. Aici vorbim de zone. Anul acesta am fost la Buzău, Iași, Săveni-Botoșani .Ne-am deplasat cât de cât și am dezvoltat albinele”,  ne-a spus Alecsa.

În ceea ce privește accesarea fondurilor europene, Alecsa spune că este destul de greu date fiind criteriile dure de selecție.

„Sperăm să înțeleagă cei de la primăria Mitocu Dragomirnei, pentru că începând cu data de 22 noiembrie 2015 a fost modificată legislația apicultorului în sensul că primăriile și proprietarii de terenuri silvice sunt obligate să pună la dispoziția apicultorilor câte un teren gratuit pentru a înființa stupine pe terenul lor”,  susține Constantin Alecsa.

Vrea să deschidă o ceainărie

Suceveanul vrea să deschidă o ceainărie unde va fi folosită pentru îndulcirea ceaiului mierea de albine din propria sa stupină. Tot aici vrea să organizezi întruniri unde oamenii să învețe din tainele acestui produs dar mai ales importanța sa pentru sănătatea omului.

O dorință a noastră este să-i putem învăța pe oameni să consume miere de albine. Neamțul consumă în jur de 5 kg de miere pe an /cap de locuitor. În România nu se ajunge nici la 200 de grame ..Deci, e mare diferența….În momentul în care îl înveți pe om că mierea este bună, că nu îngrașă așa cum se spune,…că mierea poate să înlocuiască zahărul. Este nemaipomenit ca noi să fim acei promotori. Nu pentru că am vrea să ne vindem mierea …avem suficiente comenzi și clienți. Mierea ajunge în Dublin, Paris, Italia și chiar Spania …. Problema este că oamenii trebuie să facă diferența între ce este bun si ce este rău. Se știe despre zahăr că este toxic dar totuși este consumat. Chestiile astea le putem spune în cadrul unor întruniri organizate unde omul să vină să stea de vorbă cu noi. Vrem la aceste întruniri să aducem medici, nutriționiști ..oameni de specialitate. Ne dorim mai mulți oameni sănătoși. Este destul de greu cu deschiderea unei ceainării pentru că încă nu am realizat venituri dar în timp sper să reușim”, a mai spus apicultorul.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*