Marti 16 Aprilie 2024, Actualizat acum 106 zile 12:00 am

„Boala mâinilor murdare” face ravagii în județ. Vezi zonele cu focare de hepatită!

hepatitaHepatita A sau „boala mâinilor murdare” cum mai este denumită popular face ravagii în mai multe localități din județ. Potrivit reprezentanților Direcției de Sănătate Publică, sunt focare de hepatită în Ilișești (39 cazuri), Rotunda (21 cazuri), Stulpicani (27 cazuri), Berchișești (18 cazuri), Pătrăuți (17 cazuri) și Gura Humorului (9 cazuri). Majoritatea îmbolnăvirilor s-au înregistrat în rândul copiilor cu vârste cuprinse între cinci și nouă ani.

Mai mult decât atât, stocul de vaccin antihepatic s-a epuizat, iar autoritățile așteaptă ca luni, 21 decembrie, să ajungă din partea Ministerului Sănătății, un număr de 200 de doze din astfel de vaccin.

like-facebookDe la începutul acestui an au fost folosite aproximativ 1.200 de doze de vaccin în județul Suceava și  s-au înregistrat aproximativ 400 de cazuri de hepatită acută virală de tip A.

Hepatita A este o boala contagioasa cauzată de infectia ficatului cu virusul hepatitic A. Virusul hepatitic A este unul dintre cele 5 tipuri de virusuri identificate pana in prezent responsabile de hepatitele virale, celelalte fiind B, C, D si E, fiecare tip avand caracteristicile sale in ceea ce priveste transmiterea, severitatea, abordarea terapeutica. Spre deosebire de hepatita B si C, hepatita A nu determina boala cronica.

Desi ficatul devine inflamat si umflat, se vindeca complet fara a fi afectat pe termen lung. Odata ce o persoana a fost infectata cu hepatita A, dezvolta imunitate pe termen lung si nu mai poate contracta boala a doua oara.
Din cauza modului de raspandire, hepatita A are tendinta de a aparea sub forma de epidemii. 1 din 3 persoane au anticorpi pentru hepatita A (au fost expusi la virus), dar majoritatea nu dezvolta simptome.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*