Duminică 28 Aprilie 2024, Actualizat acum 118 zile 12:00 am

Furturi de obiecte de patrimoniu. Au fost percheziții și la Suceava

perchezitii dnaOfiţerii din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale – Inspectoratul General al Poliţiei Române sub atenta coordonare a procurorilor Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au destructurat o grupare care se ocupa cu furturi de obiecte din tezaurul României. Nouă percheziții au avut loc, în  perioada 09- 11 decembrie, mai multe județe ale țării, printre care și Suceava.

like-facebookPolițiștii au descins și în Constanţa, Timiş, Arad, Bihor,  Sălaj şi Bucureşti. Potrivit anchetatorilor, suspecţii sunt acuzaţi de comiterea infracţiunilor de acces cu detectoare de metale sau utilizarea lor în zonele cu patrimoniu arheologic fără autorizarea prealabilă, nerespectarea regimului de ocrotire a unor bunuri, furt calificat constând în sustragerea de bunuri din site-uri arheologice sau zone cu potenţial arheologic, constituire de grup infracţional organizat şi spălare de bani constând în deţinerea, transferul şi valorificarea acestor bunuri, cunoscând că provin din săvârşirea de infracţiuni, în scopul ascunderii sau disimulării originii ilicite a acestor bunuri, precum şi a infracţiunii de tăinuire.

Se pare că bunurile care au fost furate din sit-uri arheologice din Timiş şi Caraş-Severin erau ulterior vândute pe internet.

În fapt s-a reţinut că o serie de utilizatori ai unor site-urilor de vânzări online au oferit spre vânzare bunuri/obiecte care sunt bunuri culturale mobile susceptibile de a face parte din patrimoniul cultural naţional, atât din categoria fond, cât şi tezaur. În urma efectuării percheziţiilor au fost recuperate un număr de 720 de monede antice şi medievale, 35 de piese de ceramică romană şi 1 sigiliu medieval. De asemenea, au fost descoperite şi confiscate 2 detectoare de metal pentru care nu exista autorizare, aplicându-se şi două sancţiuni contravenţionale pentru deţinerea de detectoare de metale fără autorizaţie”, susțin procurorii  procurorii PICCJ.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*