Vineri 19 Aprilie 2024, Actualizat acum 109 zile 12:00 am

Fostul inspector şef antifraudă Suceava, Ionuț Vartic, trimis în judecată 

Ionut Vartic

Ionut Vartic

Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Ionuţ Daniel Vartic, la data faptei inspector şef antifraudă la Direcţia Regională Antifraudă Fiscală (DRAF) Suceava, pentru instigare la abuz în serviciu. În dosar au mai fost deferiţi justiţiei Angela Brânduş şi Mihai Gogu, inspectori antifraudă la DRAF Suceava la data faptei, primul pentru abuz în serviciu, iar cel de-al doilea pentru neglijenţă în serviciu, precum şi Corneliu Ciuchea, asociat şi administrator al unei societăţi comerciale, pentru instigare la abuz în serviciu.

Potrivit procurorilor DNA, în perioada 1-6 martie 2014, Ionuț Daniel Vartic, determinat, cu intenție, de către Corneliu Ciuchea, să își îndeplinească în mod defectuos atribuțiile de serviciu, i-a cerut subordonatei sale Angela Brânduș să nu dispună măsurile legale ce se impuneau a fi aplicate cu ocazia unui control efectuat într-un club din Botoșani.

like-facebookAstfel, Angela Brânduș a distrus, cu intenție, o notă explicativă și a falsificat procesul verbal de constatare și sancționare a contravențiilor, cu prilejul întocmirii acestuia, prin omisiunea de a insera toate cele patru contravenții existente.

Acest document a fost semnat și de Mihai Gogu, fără a lua cunoștință de conținutul acestuia și fără a face verificările necesare în condițiile legii.
Aceste acțiuni au avut ca urmare neaplicarea unor amenzi în cuantum de cel puțin 58.000 lei (ca urmare a existenței a patru contravenții), la care se adăuga măsura complementară a suspendării activității societății pe o perioadă de 3 luni și confiscarea unei sume de 35 lei.

„Precizăm că inculpații Vartic Ionuț Daniel și Ciuchea Corneliu au fost trimiși în judecată la data de 01 aprilie 2015 (comunicat nr. 652/VIII/3) pentru infracțiuni care au legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu ale primului dintre inculpați”, se arată într-un comunicat al DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Suceava.

Pe 1 aprilie, Vartic a fost trimis în judecată după ce, potrivit unui comunicat al DNA, în zilele de 15 mai, 17 iunie și 5 decembrie 2014,  în calitate de inspector șef antifraudă în cadrul Direcției Regionale Antifraudă Fiscală Suceava – Serviciul Control nr. 5, a transmis lui Corneliu Ciuchea, în vederea transmiterii mai departe, informații ce nu erau destinate publicității, pe care le obținuse în virtutea funcției sale, devoalând controale inopinate ce urmau să fie efectuate la diverși agenți economici de către inspectori antifraudă.

Scopul acestor divulgări a fost pe de o parte, încercarea de a proteja operatorii economici agreați de Corneliu Ciuchea, iar pe de altă parte de a obține pentru sine bunuri și foloase necuvenite.

În perioada martie – noiembrie 2014, Ciuchea  a pretins și a primit de la inculpata Botușanu Lucica suma totală de 90.000 lei, în tranșe lunare de câte 10.000 lei, lăsând-o să creadă că, prin influența pe care o are asupra unui funcționar public neidentificat numit „Doctorul”, ar putea determina protejarea firmei acesteia din urmă în ceea ce privește controalele fiscale.


În perioada 1 – 2 noiembrie 2014, cu ocazia desfășurării unei petreceri, inculpatul  Ionuț Daniel Vartic a acceptat oferta inculpatului Cerlincă Filuță de a beneficia, în mod gratuit, de cazarea invitaților în cele 17 camere și 5 apartamente ale unui complex turistic, administrat de acesta din urmă, ajutându-l astfel în activitatea infracțională pe omul de afaceri și cauzând firmei un prejudiciu în cuantum de 3.345 lei.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*