Marti 14 Mai 2024, Actualizat acum 134 zile 12:00 am

Sucevean trimis în judecată pentru tăiere ilegală de arbori

judecataProcurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Nicolae Borha pentru săvârşirea infracţiunii de „participaţie improprie la săvârşirea infracţiunii de tăierea fără drept de arbori” .

like-facebookPurtatorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul suceava, Cristina Ciornei, arată că la data de 02.10.2013, polițiștii din cadrul Postului de Poliție Cârlibaba au fost sesizați de către organele silvice din cadrul Ocolului Silvic Dorna cu privire la faptul că, în urma controlului efectuat în pădurea proprietate a numitului Borha Nicolae, situată pe raza comu nei Cârlibaba, U .P. V Țibău, ua 116E , au fost găsite un nr. de 24 cioate provenite din tăierea a rborilor nemarcați de pe picior, iar ulterior au fost identificate alte 34 cioate provenite din tăierea arborilor nemarcați de pe picior, arbori tăiaţi din pădurea proprietate a lui BN situată pe raza comunei Cârlibaba, UP V, ua 118 , zona limitrofă cu pădurea proprietate a inculpatului Borha Nicolae .

Cercetările penale au stabilit că, B . N . deține pe raza comunei Cârlibaba, o suprafață de pădure de 4 ha , din care 1,2 ha în UP V, ua 154B% și 2,8 ha în UP V, ua 118, care pe o latură se învecinează cu pădurea proprietatea inculpatului Borha Nicolae. Până în anul 2013 suprafața în cauză nu a fost dată în pază la vreo unitate silvică, iar în luna septembrie 2013, proprietarul a depus o cerere la OS Dorna și a solicitat ca această suprafață să fie preluată în pază.

În data de 27 septembrie 2013, inculpatul Borha Niculai împreună cu fiul său B. D . însoţiţi de
silvicultori din cadrul OS Dorna, și de inspectorul D . P . de la ITRSV Suceava, au efectuat un control în suprafața de pădure care urma a fi preluată de OS Dorna în pază și administrare.

Când s- a efectuat controlul, pe drumul de TAF, care traversează pădurea, au fost găsite 3 sarcini de lemn pentru TAF, material lemnos care după urmele de târâre se observa că provenea din pădurea lui B . N . și din pădurea inculpatului Borha Nicolae. Cu ocazia controlului efectuat de către lucrătorii silvici, în pădurea proprietatea lui B . N . au fost găsite un nr. de 34 cioate provenite de la arbori nemarcați, cu un volum de 36,926 mc., iar în pădurea inculpatului un nr. de 24 de cioate provenite de la arbori tăiați ilegal cu un volum de 19,217 mc.

Atunci lucrătorii silvici și reprezentantul ITRSV Suceava, au inventariat cioatele din cele două suprafețe și au stabilit proveniența materialului lemnos scos în sarcini în drumul de TAF, și au predat în custodia lui B . N . , aproximând cantitatea de lemn în funcție de cioatele care erau în teren, respectiv două sarcini de TAF, cu un volum de circa 27 mc, iar materialul lemn os care provenea din pădurea inculpatului Borha Nicolae a fost predat în custodia pădurarului .

Din cercetări a reieşit că în luna august 2013, inculpatul a luat legătura cu B . V . , fiul acestuia și B . P . , pe care i-a angajat să-l ajute să pregătească lemnul din pădure. În acest sens împreună cu aceștia sa deplasat în pădurea proprietate situată în UP V Țibău ua 116E%, unde personal le-a indicat numiților B . V. și fiului acestuia, să tăie de pe picior cu drujba din pădurea sa un număr de 24 de arbori nemarcați, iar din suprafața de pădure vecină cu pădurea sa, un număr de 34 arbori nemarcați. După două sau trei zile inculpatul a mers din nou în pădure în același loc împreună cu B . V ., BV , B . P . , Ț . M . și C . P . , unde cu ajutorul cailor am scos materialul lemnos circa 50 metri în drumul de TAF pe terenul său, în trei sarcini.

Fapta inculpatului Borha Nicolae, de ai determina în cursul lunii august 2013 pe numiţii: B. V . , B . V . A . și B . P . să taie, fără drept, de pe picior, un număr de 24 arbori esență molid nemarcați din pădurea proprietate a sa, precum și un număr de 34 de arbori nemarcați din pădurea proprietatea lui B . N . , limitrofă cu pădurea sa, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de, „participaţie improprie la săvârşirea infracţiunii de tăiere fără drept de arbori”.

Volumul de masă lemnoasă rezultat prin tăierea celor 58 arbori a fost de 56,143 mc, iar prejudiciul estimat în cauză este de 13678,63 lei, nerecuperat până în prezent.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Judecătoriei Vatra Dornei.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*