Sâmbătă 18 Mai 2024, Actualizat acum 138 zile 12:00 am

Sfântul Nicolae. Tradiții care atrag norocul. Ce trebuie să faci în această zi

sfantul nicolaeSfântul Nicolae se sărbătorește pe 6 decembrie. În localitățile rurale din Muntenia, în ajunul sărbătorii, fetele necăsătorite se adună în casa unde este o fată care vrea să se căsătorească și pregătesc plăcinte. La ora 9 fix, vin băieții din sat. Cu toții petrec în ajunul Sfântului Nicolae și la mare preț sunt plăcintele aburinde care vor fi apreciate de oaspeți.

În tradiția populară românească, Moş Nicolae este înfăţişat călare pe un cal alb, purtând o barbă albă, bogată. Se spune că atunci când Moșul o scutură, peste pământ, cad fulgi de nea. De aceea, în popor, se spune : ”Iată, a întinerit moş Nicolae!”.

like-facebookZăpada adusă de moş Nicolae aduce rod bogat în grădini şi pe ogoare. De aceea, există obiceiul să aducem în casă un bulgăre din zăpada dăruită de Moş Nicolae şi să-l punem într-un vas. După ce bulgărele se topeşte, apa rezultată să o turnăm în glastrele cu flori din casă, pentru ca familia să petreacă iarna cu bine.

Pentru a avea spor și sănătate, gospodarii aduc în casa lor crenguțe de măr. Acestea se pun într-un vas cu apă, iar dacă vor înmuguri până la Anul Nou, înseamnă că toți membrii familiei vor avea mult noroc în anul ce vine.

Persoanele care călătoresc cu avionul, cu vaporul sau cu alte mijloace de transport pe distanțe mari, trebuie să poarte în timpul călătoriei o iconiță care să-l înfățișeze pe Ierarhul Nicolae. Tradiția spune că persoanele care au apelat la acest ajutor au rezolvat tot ceea ce și-au propus în călătoria respectivă, scrie click.ro.

Ce cadouri nu trebuie să oferim de Moş Nicolae

Potrivit Realitatea.net, nu trebuie să oferiţi celor dragi obiecte ascuţite -truse de cosmetică sau obiecte de culoare neagră. Nu dăruiți soților și rudelor voastre fulare sau cravate. De asemenea, evitați să dăruiți persoanelor pe care le prețuiți mărgele. Toate aceste cadouri împrăștie armonia și liniștea în viața celor care le poartă.

Sf. Nicolae se serbează pentru ajutor la boli şi mai ales la lovituri.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*