Joi 16 Mai 2024, Actualizat 12:00 am

Doi suceveni trimiși în judecată pentru contrabandă

judecat 2Doi suceveni au fost trimiși în judecată de procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, în stare de libertate, pentru contrabandă. Este vorba despre Adrian Ivanov și Ștefan Perdun.

Potrivit anchetatorilor, la data de 27.08.2014, orele 09.00, un echipaj al S.P.F. Rădăuţi, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, în zona localităţii Climăuţi, jud. Suceava, au observat activitate în zona ucraineană, respectiv mai multe persoane care transportau, cu o căruţă, colete de culoare neagră.

like-facebookÎntrucât existau suspiciuni cu privire la pregătirea unei activităţi de contrabandă, lucrătorii poliţiei de frontieră au procedat la supravegherea zonei.

La un moment dat au observat un număr de patru persoane care se deplasau din direcţia localităţii Climăuţi spre linia de frontieră, în şir indian, iar când au ajuns în dreptul acesteia, i-au pierdut din vedere, din cauza vegetaţiei dense.

După aproximativ 5 minute, cele patru persoane au reapărut, pe acelaşi traseu, având asupra lor câte un colet voluminos, de culoare neagră, iar în momentul în care au ajuns la aproximativ 15 metri de locul unde se aflau cei doi poliţişti de frontieră, aceştia l-au recunoscut pe primul dintre ei, ca fiind Adrian Ivanov, o persoană din localitatea Climăuţi, cunoscut ca având preocupări în domeniul contrabandei cu ţigarete.

Poliţiştii de frontieră au procedat la somarea, prin voce, a celor patru persoane, după care, observând că aceştia au aruncat coletele cu ţigarete şi au încercat să fugă, au efectuat un foc de avertisment.

Aceştia au luat-o la fugă, iar din cauza vegetaţiei abundente, nu s-a reuşit prinderea lor.

S-a solicitat prezenţa, la faţa locului, a unui câine de urmă, care a condus lucrătorii poliţiei de frontieră de la locul unde fuseseră abandonate coletele până la domiciliul numitului IVANOV ADRIAN.

Cu ocazia cercetării la faţa locului au fost identificate un număr de 4 colete de formă paralelipipedică, învelite în folie de polietilenă, de culoare neagră, lipite cu bandă adezivă şi prevăzute cu câte două chingi din material textil.

În urma inventarierii conţinutului celor 4 colete a fost găsită cantitatea de 8000 pachete ţigarete marca „Viceroy”, cu timbru fiscal eliberat de autorităţile Republicii Ucraina.

Prejudiciului produs Statului Român, ca urmare a colectării şi deţinerii cantităţii de 8000 pachete ţigări provenind din contrabandă, prin neachitarea valorii în vamă, a taxelor, accizelor şi TVA se ridică la suma de 94.668 lei.

De asemenea, la data de 04.11.2013, orele 18.20, operatorul camerei de termoviziune a reperat, în zona SF 785, două amprente termice care descriau siluete umane, şi care se deplasau, în alergare, dinspre frontiera de stat a României spre localitatea Vicovu de Sus, jud. Suceava.

Au fost alertate echipajele mobile ale poliţiei de frontieră care s-au deplasat, cu două autospeciale, din direcţia localităţii Vicovu de Sus spre frontieră, fiind dirijaţi de operatorul camerei de termoviziune.
Ajunşi în dreptul locuinţei martorei S. M., operatorul a comunicat faptul că cele două amprente termice se ascund în spatele casei. Echipajele de poliţie ajunse la faţa locului au solicitat acceptul martorei S. M. să intre în curte, respectiv în anexa unde se ascundea persoana bănuită că a desfăşurat activităţi de contrabandă cu ţigarete.

S-a procedat la imobilizarea şi identificarea persoanei care încerca să se sustragă verificărilor, acesta declarând că se numeşte Ștefan Perdun, apoi la verificarea amănunţită a traseului urmat de acesta descoperindu-se, abandonate, lângă un gard, în exteriorul curţii martorei S. M., trei colete ambalate în folie neagră, ascunse sub o roabă metalică.
În urma inventarierii conţinutului celor trei colete s-a stabilit că acestea conţineau cantitatea de 1430 pachete ţigarete marca „Viceroy”, cu timbru fiscal eliberat de autorităţile Republicii Ucraina.
Prejudiciului produs Statului Român, ca urmare a colectării şi deţinerii cantităţii de 1430 pachete ţigări marca „Viceroy” provenind din contrabandă, prin neachitarea valorii în vamă, a taxelor, accizelor şi TVA se ridică la suma de 14.946 lei.

Ambele dosare au fost înaintate, spre competentă soluţionare, Judecătoriei Rădăuţi.

 


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*