Preşedintele României, Klaus Iohannis, a promulgat, joi, legea prin care data de 19 februarie este declarata Ziua Brancusi ca sarbatoare nationala. Legea a fost initiata de 47 de deputati si senatori PSD, PNL, ALDE si ai minoritatilor, fiind respinsa de Senat, insa adoptata in unanimitate de Camera Deputatilor, ca for decizional. Proiectul vine ca o “reparatie morala fata de refuzul si umilirea lui Brancusi de catre statul roman atunci cand a vrut sa doneze toata opera sa poporului nostru”.Legea prevede ca, pe 19 februarie, autoritatile administratiei publice locale si centrale pot organiza si sprijini logistic si material manifestari cultural-artistice dedicate acestei zile.
Data de 19 februarie a fost aleasa intrucat este si ziua nasterii sculptorului roman. Constantin Brancusi s-a nascut la 19 februarie 1876, la Hobita, in judetul Gorj si a absolvit, in 1902, Scoala de bellearte din Bucuresti. La scurt timp, in 1906, isi expune lucrarile pentru prima oara la Société Nationale des Beaux-Arts si la Salon d’Automne din Paris.
In 1907 este prezentata prima versiune a “Sarutului”, care a stat la baza celebrei lucrari “Poarta Sarutului”, din ansamblul de la Targu-Jiu, din care fac parte si “Coloana fara sfarsit” si “Masa Tacerii”. “Rugaciunea” si “Domnisoara Pogany” se numara printre lucrarile celebre ale sculptorului roman.
Brancusi se stabileste la Paris, unde se stinge din viata in martie 1957, lasand mostenire statului roman atelierul sau si un numar important de lucrari. Statul roman, condus de partidul comunist, a refuzat insa sa accepte mostenirea lui Brancusi. Astfel, atelierul sau a revenit statului francez, iar Muzeul National de Arta Moderna din Paris pastreaza lucrarile lasate mostenire statului roman prin testament.
Sursa: Stirile ProTV