Vineri 29 Martie 2024, Actualizat acum 88 zile 12:00 am

Hram la Biserica „Sfântul Andrei” din cartierul Burdujeni-Suceava

Biserica Sf Andrei-1Biserica „Sfântul Andrei” din cartierul Burdujeni-Suceava își sărbătorește, luni, 30 noiembrie, hramul. Lăcașul de cult a fost construit între anii 1992-1997, pe un teren inițial propus construirii unui cinematograf, iar ulterior, în perioada de după Revoluție, sub mari presiuni, propus pentru construirea unei biserici pentru un alt cult. Părintele Constantin Duțuc a primit acest teren prin donație de la familia Bucaciuc Matei și Anica cu fiii lor Maria și Dumitru și familia Magazin Aurica.

În anul 1992, Înalt Prea Sfinția Sa Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a pus piatra de temelie a bisericii ce urma să poarte ocrotirea Sfântului Apostol Andrei.
Începând cu anul 1992, preotul Paroh Constantin Duțuc, sprijinit intens de gospodari alături de care, inițial, a restaurat și pictat biserica și anexele vechii ctitorii seculare a familiei Movileștilor, Mănăstirea Teodoreni, cu harul lui Dumnezeu și sprijinul vrednicilor credincioși din Burdujeni, a demarat construirea noului lăcaș de cult după un proiect realizat de renumitul arhitect Constantin Gorcea și concretizat de competența dirigintelui de șantier inginerul Dimitrie Macovei.
like-facebook
Construirea a durat între anii 1992 – 1997 și s-a realizat prin jertfa Preotului Paroh Constantin Duțuc, ajutat de implicarea preoților Ilie Husarciuc, Ioan Hrecinic și diaconul Modest Boiciuc, cu osteneala epitropilor Gheorghe Beguni, Aurel Cotos, Mihai Harasim, Vasile Păcuraru, Nicolai Boicu şi Dumitru Panciu, a consilierilor şi dărnicia credincioşilor din Burdujeni.

În anul 1997, de sărbătoare Sfântului Andrei, Înalt Prea Sfințitul Arhiepiscop Pimen a săvârșit ritualul de sfințire a sfintei mese pentru a se putea oficia de acum înainte slujbele bisericii. Cu această ocazie a fost hirotonit întru preot diaconul Modest Boiciuc și au fost hirotesiți întru iconom stavrofor preoții Ilie Husarciuc și Ioan Hrecinic.
Între anii 1999-2002 s-au realizat lucrările de pictură în tehnica fresco de către reputatul profesor Dan Gogu, pictor de categoria I din București.

Munca și jertfa mai sus menționate au fost finalizate și și-au găsit împlinirea în data de 18 august 2002, când IPS, Pimen , arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a săvârșit ritualul sfințirii întregii biserici. Cu acest prilej a fost hirotonit în treapta de diacon tânărul teolog Gabriel Muntianu, fiul vrednicului consilier Gheorghe Muntianu și hirotesiți întru distincția de vrednicie: iconom stavrofor, noul paroh al bisericii, preotul Ioan Duțuc și preotul Modest Boiciuc. După sfințire, slujitorii bisericii s-au străduit să împlinească și construirea bisericii celei vii, comunitatea parohiei. Astfel, s-a purces la săvârșirea unui program liturgic intens prin oficierea zilnică a Dumnezeieștii Liturghii însoțită de Laudele Bisericii și la săvârșirea Sfintelor Taine.

Programul liturgic neîntrerupt a fost însoțit de caritate realizată prin preoții Modest Boiciuc și Emanuel Duțuc cu sprijinul oamenilor generoși ai parohiei, de un program de cateheză, de editarea unui buletin parohial săptămânal intitulat ,,Lumină din Lumină” susținut de preoții Florin Melinte și Ioan Duțuc, de meditații gratuite pentru copiii parohiei la matematică, limba română, limbile: franceză, engleză și germană, susținute de profesorii: Vasile Dascălu, Mircea Enache, Corina Daniela Croitoru și Georgiana Diaconița.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*