Vineri 29 Martie 2024, Actualizat acum 88 zile 12:00 am

Obiceiuri și tradiții de Sfântul Andrei! Ce trebuie să faci în noaptea asta!

busuiocTraditiile populare romanesti spun ca in noaptea de 29 spre 30 noiembrie fetele nemaritate isi pot visa barbatul cu care pot trai toata viata.

In general obiceiurile si superstitiile din noaptea de Sfantul Andrei sunt legate de maritis si de spiritele rele care bantuie alaturi de cele vii. Strigoii sunt spirite ale mortii care nu ajung in lumea de “dincolo” dupa ce au fost inmormantati. In unele zone ale tarii se spune ca ei danseaza la raspantiile drumurilor pana la cantatul cocosilor.

like-facebookPentru a scapa de strigoi se spune ca trebuie ca in acea noapte gospodinele sa se unga pe frunte, pe piept, pe spate si la incheieturile trupului cu usturoi. Totodata, atunci cand strigoii vin la geam, la ferestre, la usi ele trebuie sa fie unse cu usturoi pentru a indeparta strigoii.

In noaptea de Sfantul Andrei se spune ca fetele nemaritate isi pot visa ursitul. Fata trebuie sa isi puna sub cap 41 de boabe de grau si daca viseaza ca ii ia un tanar graul se marita.

Totodata, fetele isi ascund sub perna un fir de busuioc sfintit pentru a obtine in vis imaginea ursitului.

Traditia mai spune ca in noaptea de 29 spre 30 noiembrie fetele nemaritate se pot uita, la miez de noapte, intre doua lumanari aprinse, intr-un pahar cu apa neinceputa, asezat pe cenusa iar in mijlocul paharului este lasata sa cada o verigheta care a fost deja sfiintita de preot prin cununie religioasa. Astfel, se spune ca in verigheta apare chipul ursitului.

Sursa: Cancan.ro


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*