Duminică 19 Ianuarie 2025, Actualizat acum 18 zile 12:00 am

Duce tradiția mai departe! La 15 ani, îndrăgostită de cântecul popular

apetrei1Bucovina și nu numai continuă să ofere tineri talentaţi, iubitori ai cântecului popular. Printre aceştia se numără şi Denisa Apetrei, în vârstă de 15 ani, elevă în clasa a IX-a la Liceul Tehnologic „Oltea Doamna ” din Dolhasca. Actualmente este elevă și la la Secția Canto cu profesorul Elena Simionesei . Denisa colaborează cu Ansamblul Ciprian Ciprian Porumbescu din Suceava.

Ea crede că s-a născut sub o stea norocoasă pentru că a fost înconjurată doar de oameni care i-au fost alături mereu. Chiar dacă are încă multe de învățat, Denisa spune că s-a acomodat demult cu scena și că emoțiile i-au cam trecut. Pasiunea pentru cantecul popular a o are de la vârsta de 6 anișori, talentul fiindu-I susținut de educatoarea Angelica Dragoi.

apetrei„Am scontinuat cu domnul Nicolae Drobotă iar la îndrumarea doamnei învățătoare Mariana Gușetu prietena doamnei prof.Maria Tănasă de la Clubul Copiilor din Fălticeni,unde am avut prilejul de a ma forma si a mă perfecționa pe drumul cântecului popular. Cu ajutorul doamnei Tănasă căruia îi mulțumesc,am ajuns să pășesc la emisiunea ,,Mugur de Tezaur” în anul 2012 și la emisiunea ,,Tezaur Folcloric” realizată de TVR 1 de regretata Mărioara Murărescu / În arhiva televiziunii am rămas sub genericul ,,Din cele mai frumoase momente”cu ,,Bătuta din Dolhasca”, povestește Denisa.

La cei 15 ani, talentata interpretă de mândrește cu obținrea în annul 2012 a trofeului la Concursul oferit de Fundatia Dan Voiculescu „Tinere Talente”Bucureși și Trofeul obținut la Festivalul Concurs, aflat la cea dea X-a ediție „Bobocel de la Bacău” din municipiul Bacău

 

„Fiind foarte tânără am început să simt o pasiune pentru folclor, pentru muzica populară. De mică îmi plăcea să cânt, dar mai serios am început de un an. Muzica populară îmi era mai apropiată sufletului meu, mă simţeam extraordinar de bine când o cântam. Îmi placeau foarte mult solistele de muzică populară deoarece transmiteau multe sentimente”, ne-a spus Denisa.apetrei3

În anul 2013 a obținut premiul I la Festivalul Concurs ,,Zâmbet de copil”,de la Băile Herculane, premiul I la Festivalul Concurs Cununa Petrolului’ din Moreni și premiul I la Festivalul Concurs ,,Dor de cântec Românesc”din Buzău.
Talentul și pasiunea pentru folclor i-au fort răsplătite în anul 2014 cu premiul I obținut la Festivalul Concurs ,, Comoara Vrancei” Vrancea și premiul I la Fesivalul Concurs „Baladele Siretului” din Tecuci.Și în acest an, Denisa a
Obținut premiul I la Festivalul Concurs „Folcloru-i din străbuni”, desfășurat la Bacău , premiul II la Festivalul ,,Cântecele Neamului” din Suceava, premiul II la Festivalul ,,In Memoriam Vasile Contiu” din Târgu Mureș și Mențiune la Festivalul ,,Felician Farcașiu”din Sebeș, unde a avut onoarea de a întâlni personalități a cântecului popular în special pe unul din idolii săi, doamna Gheorghiță Nicolae. Vrea să scoatp primul său album de cântece populare cu melodii culese de pe Valea Siretului și susține că va reuși.

„Mi-aş dori să ating în viitor un punct foarte înalt pe baza cântecului popular. Sunt conştientă că pentru a ajunge o solistă de muzică populară renumită cum îmi doresc, e nevoie de foarte multă muncă şi pregătirepasiune. Sunt mândră că am întâlnit oameni care m-au susținut și care mi-au fost mereu alături. Totodata îi multumesc din suflet celor ce mi-au fost alături de-a lungul anilor și mi-au susținut pasiunea artistică . Trebuie să îl amintesc pe preotului Gheoghe Saftiuc și doamna Mioara Saftiuc cu care am o colaborare frumoasă la Fundația de Caritate ,,Mila Creștina” din Dolhasca. Îi mulțumesc celei ce mi-a fost alături de-a lungul anilor, doamnei primar Maria Cojocaru ,care a promovat și promovează tinerele talente din orașul Dolhasca. Să nu îi uit pe domnul Varvaroi de la Centrul Cultural Bucovina, pe domnul Băițan ,directorul Școlii Populare de Artă. Dar doamna primar a fost una din persoanele de ajutor și având sprijinul dumneaei am participat la mai multe activități culturale, filmări și spectacole organizate atât în Dolhasca cât și în județul Suceava.Am avut onoarea de a fi invitată în data de 27 Noiembrie de către Consiliul Județean Suceava unde mi s-a acordat o diplomă de merit în urma implicarii deosebite în activitatea culturală. În decursul anilor, am cules în lada mea de zestre din Dolhasca 12 melodii. Și cu ajutorul Bunului Dumnezeu voi realiza un CD cu cântecele culese de pe Valea Siretului.Multumesc tuturor celor care m-au îndrumat și mă sprijină în continuare pe drumul cântecului popular în special, părinților și bunicilor. E mult, e puțin, doar cei care mă cunosc și care iubesc cu adevărat folclorul pot spune asta”,  susține Denisa Apetrei.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*