Joi 25 Aprilie 2024, Actualizat 12:00 am

Indivizii prinși de polițiști după o urmărire ca-n filme, arestați preventiv. S-au apucat de furat scutece, vodcă și dulciuri

arestatiProcurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuți au dispus, miercuri, punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de cei trei indivizi care fost prinși de polițiști după o urmărire ca-n filme, după niște furturi.

like-facebookSabin Ștefan Begean (fost Scripcariuc), Marian Vasile Pleșca și Nicolae Marius Grosu au fost arestați preventiv pentru 30 de zile pentru tâlhărie calificată. Aceștia au furat din două societăți comerciale din Rădăuți, respectiv SC Farexim SRL și  SC Rom Corv SRL Rădăuţi. Begean a condus și fără permis de conducere.

În noaptea de 23 spre 24 noiembrie au sustras bunuri – produse alimentare, alcoolice şi butelii cu gaz, din proprietatea a două societăţi comerciale de pe raza municipiul Rădăuţi, acte care au fost urmate de folosirea violenţei asupra unui agent de pază şi a doi agenţi de poliţie , în scopul asigurării scăpării autorilor de a fi traşi la răspundere penală şi de a păstra posesia bunurilor sustrase. De asemenea, autorii au condus un autovehicul pe drumurile publice fără a poseda permis de conducere, unul dintre ei încredinţându-i altuia autovehiculul respectiv, ştiind că cel dintâi nu are permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

Procurorul Andrei Sebastian Bucșa, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuţi, arată că în fapt, s-a reţinut că în noaptea respectivă, de comun acord şi după o prealabilă înţelegere, inculpaţii Begean Sabin Ştefan, Pleşca Marian Vasile şi Grosu Marius Nicolae, însoţiţi de către martorele BG, BT şi BE , s-au deplasat cu autoturismul marca VW Vento, proprietate a lui Grosu Marius Nicolae şi condus de către acesta, deşi susnumitul nu posedă permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule, din comuna Marginea în municipiul Rădăuţi.

Aici, cât timp martorele au rămas în maşină, cei trei inculpaţi , cu ajutorul unui top or, al unui levier metalic şi a unei şurubelniţe, au pătruns prin efracţie – forţarea şi escaladarea unei ferestre, în magazia – depozit aparţinând SC Farexim SRL Rădăuţi – Gama Plus, situată pe str. Grănicerului nr. 12, de unde au sustras 2 saci a 20 kg detergent marca DERO, două baxuri scutece PAMPERS, un bax de doze Redbull și două baxuri de vodkă STALINSKAYA, precum şi mai multe batoane de ciocolată marca Dunărea şi Twix.

Fiind activat sistemul de alarmare, cei trei inculpaţi şi-au intrerupt activitatea infracţională, abandonând bunurile în afara clădirii respective, mai puţin batoanele de ciocolată, pe care Grosu Marius Nicolae le-a păstrat şi le-a transportat la autoturismul susmenţionat.

Imediat, conform protocolului, doi agenti de pază din cadrul RPG, BPI şi AC , s-au deplasat cu o autospecială din dotare la magazinul în cauză, surprinzându-i pe doi dintre cei doi autori, Pleşca Marian Vasile, care a fost urmărit de către BPI şi Grosu Marius Nicolae, urmărit de către AC . De precizat este faptul că Begean Sabin Ştefan se deplasase cu câteva momente mai repede la autoturism, urcându-se la volanul acestuia şi pornind motorul, în vederea părăsirii zonei în cauză. Pe parcursul urmăririi lui Pleşca Marian Vasile ia fost pulverizat spray cu gaz iritant – lacrimogen, însă a reuşit să se urce în autovehicul. În aceste condiţii BPI a spart geamul portierei stânga faţă, cu intenţia de al scoate cu forţa din habitaclu pe Begean Sabin Ştefan, însă acesta a demarat de pe loc, călcându-l cu roţile din stânga pe talpa piciorului drept, îndepărtându-se în trombă.

Administratorul firmei, numitul FA se constituie parte civilă în procesul penal cu suma de 230 lei, rămasă nerecuperată – valoarea batoanelor de ciocolată sustrase şi a geamului distrus.

La scurt timp, cei doi inculpaţi şi martorele s-au întâlnit cu Grosu Marius Nicolae, care le-a comunicat că a găsit un alt „pont” de unde să sustragă bunuri. În această formaţie cu toţii s-au deplasat spre str. Mihai Viteazu, unde în faţa imobilului aparţinând SC Romcorv SRL Rădăuţi, pe spaţiul public, era amplasat un rastel cu mai multe butelii de aragaz, toate pline cu gaz. Cât timp martorele au rămas şi de această dată în maşină, cei trei inculpaţi s-au deplasat împreună la acel rastel şi de comun acord au distrus încuietoarea acestuia, sustrăgând un număr de 9 butelii de aragaz.

Patru dintre acestea le-au introdus în autovehicul, pe bancheta din spate, iar alte cinci în portbagaj, după care, cu acordul lui Grosu Marius Nicolae , i nculpatul Begean Sabin Ştefan sa urcat din nou la volanul autoturismului, deşi nici el nu este posesor de permis de conducere şi s-au deplasat spre str. Putnei, pentru a ajunge în com. Bilca, cu scopul de a ascunde acolo bunurile sustrase.
La orele 02.35 o patrulă de poliţie a reuşit să identifice autoturismul în cauză pe str. Putnei, în timp ce se deplasa spre ieșirea din localitate spre com. Gălăneşti. Au pornit în urmărirea autoturismului suspect, cu autospeciala din dotare, având semnalele acustice şi luminoase în funcţiune, însă autorii nu s-au suspus somațiilor executate prin aceste mijloace.

Î n timp ce autovehiculele rulau în viteză, pe timp de noapte, pe DN 2 H, spre com. Gălăneşti , la prima curbă, la ieșirea din mun. Rădăuţi, unul dintre autori, identificat ulterior în persoana inculpatului Grosu Marius Nicolae, a deschis portiera stânga spate și a aruncat cu o butelie încărcată cu gaz, spre mașina poliției , iar ulterior alte trei butelii.

Patrula de poliţie a reușit eschivarea lovirii autoturismului, de fiecare dată, iar agentul , prin geamul deschis, a efectuat două focuri de avertisment și apoi, în timpul urmăririi, cinci focuri asupra pneurilor , reuşind penetrarea rotii stânga spate.

Astfel, sa reușit imobilizarea autoturismului după aproximativ 20 km , pe raza com. Voitinel, unde autorii au abandonat mașina și au fugit pe un teren viran. Agenții s-au deplasat la autoturismul abandonat și au surprins cele trei martore, tinere de etnie rromă , ce au încercat și ele să părăsească autoturismul, dar au fost imobilizate.
În timp ce imobilizau tinerele, din tufișurile aflate la circa 50 m de locul respectiv, autorii au început să arunce cu pietre spre polițiști, motiv pentru care agenții de poliţie au efectuat câte un foc în plan vertical și câte un foc spre autori. După efectuarea focurilor de armă autorii au dispărut în noapte, neputând fi identificaţi în acel moment.
Toţi cei trei inculpaţi au fost reţinuţi pentru 24 de ore în cursul zilei de 24.11.2015 şi urmează a fi prezentaţi Judecătoriei Rădăuţi în cursul zilei de astăzi, 25.11.2015 , cu propunere de luare a măsurii arest ării preventiv e .

Inculpatul Pleşca Marian Vasile este cunoscut cu antecedente penale, având multiple condamnări la executarea unor pedepse privative de libertate pentru săvârşirea mai multor infracţiuni de furt, furt calificat, violare de domiciliu şi distrugere, fiind eliberat ultima dată din penitenciar la data de 14.07.2015, cu un rest de pedeapsă rămas de executat de 200 de zile.
Inculpatul Grosu Marius Nicolae este cunoscut şi el cu antecedente penale, la momentul de faţă aflându-se în timpul termenului de încercare de 3 ani şi două luni, dispus prin SP nr. 47 din 15.03.2013 al Judecătoriei Alesd, definitivă prin DP nr. 07.05.2013 a Curţii de Apel Oradea, pentru săvârşirea unei infracţiuni de conducere a unui autovehicul pe drumurile publice fără a poseda permis de conducere.
În ceea ce-l priveşte pe inculpatul Begean Sabin Ştefan , acesta este cunoscut cu antecedente penale, fiind condamnat în repetate rânduri pentru savârşirea mai multor infracţiuni de furt calificat în timpul minorităţii.

De asemenea acesta mai este cercetat în prezent în cadrul unui alt dosar al Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuţi în care p rin ordonanţa din data de 13.10.2015, sa dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de i nculpatul Begean Sabin – Ştefan pentru săvârşirea infracţiunii de „furt calificat”, constând în aceea că în seara zilei de 29/30.09.2015, sa deplasat la volanul autoturismului marca Mercedes, pe raza com. Marginea, unde, în intervalul orar 03,00-04,00, a pătruns fără drept, prin forţarea uşii de acces a unei anexe gospodăreşti, aparţinând persoanei vătămate PI , de unde a sustras un viţel şi două porcine, pe care le-au sacrificat la faţa locului, lovindu-le cu un ciocan la nivelul capului, transportând porcinele cu ajutorul unui cazan din cupru. Bunurile au fost încărcate în autoturismul marca Mercedes, ce se afla parcată în apropierea locuinţei persoanei vătămate, pe un teren arabil .
Prin ordonanţa Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuţi din aceeaşi dată de 13.10.2015 sa dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile faţă de inculpatul Begean Sabin – Ştefan, începând cu data de 13.10.2015 până în data de 11.12.2015, inclusiv.

Întrucât sa constatat ulterior că autovehiculul folosit la săvârşirea furtului din data de 30.09.2015 avea numere false de înmatriculare şi că inculpatul nu deţine permis de conducere, p rin ordonanţa din data de 11.11.2015 a organelor de cercetare penală sa dispus extinderea urmăririi penale în dosarul penal cu privire la săvârşirea infracţiunilor de „punere în circulaţie a unui vehicul neînmatriculat”, „punerea în circulaţie şi conducerea pe drumurile publice a unui autoturism cu număr fals de înmatriculare” şi „conducerea unui vehicul fără permis de conducere” (două acte materiale), fapte prevăzute de art. 334 alin. 1, art. 334 alin. 2 şi art. 335 alin 1 Cod Penal.

Inculpatul a încălcat cu rea-credinţă obligaţiile care i-au fost stabilite prin măsura controlului judiciar dispusă prin ordonanţa din data de 13.10.2015, respectiv a depăşit limita teritorială a com. Bilca fără încuviinţarea prealabilă a procurorului şi a condus auto vehicule.

Astfel, ulterior luării acestei măsuri a controlului judiciar, prin ordonanţa din data de 12.11.2015 a Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuţi sa dispus extinderea acţiunii penale faţă de acelaşi inculpat, pentru comiterea infracţiunii prevăzute de art. 335 alin. 1 CP (trei acte materiale) reţinându-se în sarcina lui că:
– la data de 10.11.2015 inculpatul a condus autoturismul marca „Audi A4” pe raza Mun. Rădăuţi şi pe raza com. Bilca fără a poseda permis de conducere;
– la data de 19.10.2015 inculpatul a condus autoturismul marca „Audi A4” pe raza com. Bilca fără a poseda permis de conducere;
– din declaraţiile martorilor rezultă că în perioada 22.10.2015 orele 18,00 -23.10.2015, orele 06,00 a condus acelaşi autoturism pe raza loc. Gălăneşti, Vicovu de Sus, Voitinel, Horodnic de Sus, Marginea şi Suceviţa.

Având în vedere aceste aspecte, la data de 12.11.2015 procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuţi au solicitat înlocuirea controlului judiciar cu măsura arestării preventive , cererea fiind admisă de către Judecătoria Rădăuţi prin încheierea nr. 53 din 13.11.2015. Solutia a fost însă infirmată de Tribunalul Suceava care prin încheierea nr. 129 din 18.11.2015 a admis contestaţia formulată de inculpatul Begean Sabin Ştefan şi a respins, ca neîntemeiată, propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuţi de înlocuire a măsurii pr eventive a controlului judiciar”, susține procuror Bucșa Andrei Sebastian, purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuţi.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*