Vineri 29 Martie 2024, Actualizat acum 88 zile 12:00 am

Au spart casa unui bărbat și au încercat să răpească un copil. Vezi ce pedeapsă au primit!

inchisoareDoi indivizi din comuna Şcheia au fost condamnaţi la pedepse care însumează 9 ani de închisoare, după ce au lipsit de libertate un copil de 9 luni de zile, pe care l-au luat din casa mamei.

like-facebookEpisodul violent s-a petrecut în luna iulie a acestui an, în comunitatea de romi din Şcheia, unul dintre inculpaţi fiind tatăl fetiţei în vârstă de 9 luni de zile. Cei doi inculpaţi au fost judecaţi pentru mai multe infracţiuni, „lipsire de libertate în mod ilegal”, „violenţă în familie”, „loviri sau alte violenţe”, însă în cazul ultimelor două infracţiuni au scăpat de răspundere, după ce victimele şi-au retras plângerile.
Judecătoria Suceava a stabilit ca Vasile Munga, în vârstă de 31 de ani, (tatăl fetiţei) să fie condamnat la 5 ani şi 8 luni de închisoare, în timp ce complicele său, Elvis Rostaş, de 27 de ani, la 3 ani şi 4 luni de închisoare. Decizia Judecătoriei Suceava nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

Pentru ce au fost condamnaţi cei doi

Conform anchetei derulate în acest caz, pe 2 iulie, în jurul orei 22.00, Munga şi Rostaş au pătruns fără drept în curtea unui consătean, unde locuia efectiv soţia primului dintre suspecţi, împreună cu fiica celor doi, bebeluşul de nici un an de zile. Cei doi au bătut la uşă şi i-au cerut femeii să-i lase să intre, însă la refuzul acesteia au spart cu o cărămidă un geam, au intrat în casă şi au luat-o la bătaie pe mama fetiţei. Apoi, arată anchetatorii, cei doi le-au luat pe femeie şi pe fetiţa acesteia, pe mamă încercând să o bage cu forţa într-un autoturism Audi A6, deţinut şi folosit de Vasile Munga. Acesta din urmă încerca să-şi ducă cu forţa soţia şi copilul înapoi la locuinţa sa.
Femeia a fost salvată din mâinile agresorilor de două surori care au intervenit după ce au auzit strigătele de ajutor ale victimei, cele două fiind agresate la rândul lor de cei doi indivizi. Munga şi Rostaş s-au urcat apoi cu fetiţa de 9 luni în maşina lor şi au dat să plece de la faţa locului, moment în care au apărut şi poliţiştii. În timp ce Vasile Munga efectua manevra de mers înapoi a lovit cu autoturismul Audi autospeciala echipajului de poliţie.
Suspecţii au reuşit să plece cu fetiţa de la faţa locului, autoturismul lui Vasile Munga fiind găsit ulterior în curtea unui alt sătean din Şcheia.
Fetiţa a fost găsită de poliţişti după câteva ore, la mama lui Munga.

Interdicţie de a se apropia de copil, încă cinci ani după ispăşirea pedepsei
Ambii inculpaţi au fost arestaţi preventiv imediat după comiterea faptei şi au rămas după gratii până la condamnare. De altfel, starea de arest preventiv a fost menţinută de Judecătoria Suceava, cel mai probabil până la o condamnare definitivă.
Un alt amănunt interesant stabilit de judecători este că Vasile Munga va avea interdicţie de a se apropia de copil şi după ce îşi va ispăşi pedeapsa. Astfel, acesta va avea interdicţie de a se apropia de locuinţa, şcoala/grădiniţa în care se află fiica sa, la o distanţă de 200 metri, pe o durată de cinci ani, după executarea pedepsei.

15 dosare penale pentru „mărturie mincinoasă” şi „favorizarea infractorului”
În urmă cu ceva mai mult de o lună de zile, tot în acest dosar, nu mai puţin de 15 oameni au fost aduşi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava şi puşi sub acuzare pentru infracţiunile de „mărturie mincinoasă” şi „favorizarea infractorului”. Cei 15 şi-au schimbat radical declaraţiile în timpul procesului în care sunt judecaţi cei doi inculpaţi. Mai exact, aceştia au dat în faza de urmărire penală o serie de declaraţii, în baza cărora inculpaţii au fost trimişi în judecată, după care, la proces, nu au mai recunoscut nimic din ce au declarat iniţial. Inclusiv victimele din acest caz şi-au schimbat declaraţiile.
Procurorii nu au acceptat însă această manevră şi i-au pus sub acuzare pe cei 15.

Sursa: Monitorul de Suceava


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*