Marti 21 Mai 2024, Actualizat acum 141 zile 12:00 am

Decizie definitivă! Primar condamnat la închisoare pentru că și-a angajat nora la primărie

corjuc-dumitru1Primarul comunei Ipoteşti, Dumitru Corjuc, a fost condamnat definitiv, marți, la o pedeapsă de 4 luni de închisoare cu suspendare, pentru săvârşirea infracţiunii de conflict de interese, după ce instanța a respins apelul format de acesta. El s-a ales cu această pedeapsă pentru că și-a angajat nora la primărie.

like-facebookConform sentinţei, care a avut la bază prevederile articolului 253 indice 1 al Codului Penal din 1969, modificată în anul 2006, “fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe durată maximă”.

Curtea de Apel Suceava a respins apelul împotriva sentinţei penale nr. 128 din 03 aprilie 2015 pronunţată de Judecătoria Suceava în dosar nr. 6733/314/2014.

„Instanța obligă inculpatul apelant să plătească statului suma de 200 lei cu titlu de cheltuieli judiciare. Celelalte cheltuieli judiciare din apel rămân în sarcina statului. Decizia Curții de Apel Suceava este definitivă”, se arată în decizia instanței.

Dumitru Corjuc, primarul comunei Ipoteşti, a fost condamnat vineri, 3 aprilie a 2015 de Judecătoria Suceava la o pedeapsă de 4 luni de închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de conflict de interese. Pe scurt, edilul și-a angajat nora la Primărie ca mai apoi să ajungă secretară la aceeași UAT. Dacă edilul din Ipotești mai avea vreo speranță aceasta i-a fost spulberată de decizia Curții de Apel Suceava.

Județul Suceava va rămâne, astfel, fără încă un primar. Curtea de Apel va informa părțile din proces urmând ca ulterior ANI să ceară încetarea mandatului de primar.

Potrivit unui comunicat al ANI din 2011, primarul comunei Ipoteşti, Dumitru Corjuc a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese în materie administrativă, întrucât, în calitate de primar, a semnat dispoziţiile prin care nora sa a fost numită în funcţia de consilier juridic, pentru ca, ulterior, aceasta să fie numită în funcţia de secretar al comunei Ipoteşti, judeţul Suceava, funcţie exercitată cu caracter temporar până la data de 13 iulie 2011, când revine în funcţia publică de consilier juridic, urmând ca, după promovarea examenului organizat de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, aceasta să fie numită în funcţia publică de conducere de secretar al comunei”. Potrivit Legii 161/2003, potrivit cărora „Primarii sunt obligaţi să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul său ori rudele sale de gradul I”.

Dumitru Corjuc a mai fost condamnat şi la o pedeapsă accesorie a interziceii execuării drepturilor. S-a dispus însă suspendarea condiţionată a executării pedepsei, în temeiul unui alt articol din Codul penal şi s-a stabilit un termen de încercare de 2 ani şi 4 luni, termen compus din durata pedepsei aplicate la care se adaugă un interval de timp de doi ani.

Tot pentru acest interval s-a dispus suspendarea pedepselor accesorii. I s-a atras atenţia inculpatului Dumitru Corjuc privind revocarea suspendării condiţionate a suspendării pedepsei – cea mai importantă fiind să nu săvârşească o altă infracţiune în timpul suspendării acesteia şi a fost obligat să plătească 400 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat, din care suma de 100 lei din cursul urmăririi penale.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*