Miercuri 08 Mai 2024, Actualizat acum 128 zile 12:00 am

Un primar și un consilier local din județul Suceava, găsiți de ANI în conflict de interese

ANIUn primar și un consilier local din județul Suceava au fost depistați de inspectorii Agenției Naționale de Integritate (ANI) în conflict de interese.

Este vorba despre primarul comunei Frătăuții Vechi, Vasile Artimon Ionesi, și consilierul local din Bosanci, Dorin Spoială.

like-facebookPotrivit ANI, în perioada exercitării mandatului de primar, Vasile Artimon Ionesi a semnat ordinele de plată în baza cărora Primăria Frătăuţii Vechi a achiziţionat în mod direct produse în valoare de 35.414,56 Lei de la S.C. BUNĂ DIMINEATĂ IMPEX S.R.L. (societate comercială în cadrul căreia soţia persoanei evaluate deţine calitatea de asociat unic şi funcţia de administrator).

Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava, Județul Suceava, în vederea verificării indiciilor privind posibila săvârșire a infracțiunii de conflict de interese”, se arată într-un comunicat al ANI.

De asemenea, Dorin Spoială, în calitate de consilier local, a participat la ședința Consiliului Local Bosanci din data de 29 aprilie 2013, deliberând și votând pentru aprobarea hotărârii privind concesionarea prin licitație publică a pășunii comunale ce se află în proprietatea privată a Comunei Bosanci, către organizațiile și asociațiile crescătorilor de animale din Comuna Bosanci. Prin aceeași hotărâre, el a fost desemnat membru în Comisia pentru organizarea și desfășurarea licitației publice privind concesionarea suprafeței de 574,90 ha pășune comunală. În urma licitației organizate, Primăria Comunei Bosanci a încheiat, la data de 15 mai 2013, un contract de concesiune privind concesionarea suprafeței de 49,62 ha de pășune aparținând domeniului privat al comunei, cu Asociația Crescătorilor de Bovine Bosanci (asociație în cadrul căreia SPOIALĂ DORIN deține calitatea de membru fondator și membru în cadrul Consiliului Director, începând cu data de 22 februarie 2013).

Subvențiile încasate de către Asociația Crescătorilor de Bovine Bosanci, pentru suprafața de teren concesionată, sunt în cuantum de 56.864,48 Lei.

El a încălcat art. 46, alin. (1) din Legea nr. 215/2001, potrivit căruia „Nu pot lua parte la deliberarea și la adoptarea hotărârilor consilierul local care, fie personal, fie prin soț, soție, afini sau rude până la gradul al patrulea inclusiv, are un interes personal în problema supusă dezbaterilor consiliului local”; dar și art. 75, lit. a), b), c) și f) din Legea nr. 393/2004, potrivit căruia „Aleșii locali au un interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze că o decizie a autorității publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru: soț, soție, rude sau afini până la la gradul al doilea inclusiv; orice persoană fizică sau juridică cu care au o relaţie de angajament, indiferent de natura acestuia; o societate comercială la care deţin calitatea de asociat unic, funcţia de administrator sau de la care obţin venituri […] o asociație sau fundație din care fac parte”;

 


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*