Luni 29 Aprilie 2024, Actualizat acum 119 zile 12:00 am

Preotul de la Catedrala Sucevei: De ce mutăm privirea de pe guvernanţii care ne-au adus în această stare de sărăcie şi care ar fi trebuit să zidească spitale

sfintirea catedralei (6)Preotul Ioan Argatu de la Catedrala Ortodoxă Suceava susține că „Dragostea de a zidi biserici este o dragoste veche a românului, moștenită de la Ștefan cel Mare”.

Fața bisericească a ținut astfel să răspundă criticilor făcute de mulți români atunci când se ridică un lăcaș de cult, dar mai ales celor care critică ridicarea Catedralei Mânturii Neamului din Capitală.
Părintele Ioan Argatu spune că e mâna diavolului care este împotriva construcției lăcașelor de cult și nu este pentru înmulțirea cafenelelor, sălilor cu jocuri de noroc sau sex-shop-urilor.
like-facebook
Aţi auzit ca diavolul să facă mănăstiri? Nu. Să le dărâme da. Credeţi că e bucuros când se zideşte un Altar, o mănăstire, o biserică sau vreo catedrală. Nu. El ştie că, cu fiecare Altar care se zideşte va pierde multe suflete, i se îngreunează munca şi mai bine ar fi pentru el să se înmulţească crâşmele, casele de prostituţie, discotecile, cluburile de noapte, cafenelele, barurile, restaurantele, sălile cu jocuri de noroc, sexishop-urile şi atunci urlă ca leul în pustie şi furios îşi face prezenţa printre oameni şi pe cei mai slabi în credinţă îi pune să se opună, îi pune să facă năzdrăvinii ca acestea, să pună piedici, să înfrâneze elanul multora, să aducă descurajarea şi sminteala în sufletul altora, că poate- poate va reuşi să oprească lucrările şi nu se va mai face acea biserică.Nu credeţi că ar fi mai înţelept să nu comentăm această lucrare? Nu credeţi că o biserică fie mică, fie mare, fie catedrală, fie oricum… nu este casa aceluia care o construieşte ci este Casa lui Dumnezeu? Dumnezeu este şi mare dar este şi mic, este şi Cel încăput şi Cel neîncăput Cel ce nu poate fi cuprins. Dumnezeu dacă vrea face din mic mare şi din mare mic. Pentru Dumnezeu nu contează dimensiunea spaţiului pe care i-L oferim, El este aspaţial, nu poate fi cuprins de spaţiu, este mai presus de spaţiu, la El contează mărimea sufletului nostru, bucuria de-ai oferi dragostea noastră, conteaza nerăutatea inimii şi nevinovaţia noastră. Pe măsura dragostei noastre şi a maximului de posibilităţi materiale Îi zidim biserică mare sau mică din cât avem. Nu trebuie să ne manifestăm faţă de Dumnezeu ca nişte zgârciţi în timp ce El peste noi revarsă cu darnicie toate bunătăţile cereşti şi pământeşti. Intotdeauna lui Dumnezeu să-i oferim ce-i mai bun, ce-i mai frumos şi ce-i mai mult şi căutăm să fie jertfa lui Abel şi nu a lui Cain.Dragostea de a zi Biserici este o dragoste veche a românului, moştenită de pe vreme lui Stefan cel Mare”, arată preotul Ioan Argatu.

Fața bisericească consideră că suntem prea „amărâți și surzi pe pământ ca să-l găsim pe Dumnezeu” și că ideal ar fi să ne uităm spre guvernanți care ne-au adus într-o stare de sărăcie, care ar fi trebuit să construiască spitale, școli, azile de copii și de bătrâni nu să le desființeze.

Mai mult, preotul Ioan Argatu consideră că și dacă ar fi biserici la fiecare colț de stradă acestea nu ar dăuna ci omul ar trebuie să aibă credința permanentă. Mai mult, el reamintește că fiecare lăcaș de cult are oameni de bine care se îngrijesc de ridicarea ei și că orice lăcaș de cult este pentru ridicarea unora și căderea altora.

Cine suntem noi să ne împotrivim la ce vrea Dumnezeu? Dacă acum se face această Catedrală după 100 de ani de încercări înseamnă că Dumnezeu a slobozit acest lucru şi tot El îl va opri sau îl va termina indiferent de voinţa noastră. Cine suntem noi ca să ne împotrivim? Suntem nişte amărâţi de surzi şi orbi rătăcind pe faţa pământului ca să-L găsim pe Dumnezeu. De ce mutăm privirea de pe guvernanţii care ne-au adus în această stare de sărăcie şi care ar fi trebuit să zidească spitale şi nu să le desfiinţeze, să zidească scoli şi nu să le desfiinţeze şi chiar azile de bătrâni şi orfelinate pe care biserica le zideşte ei nu, ei le desfiinţează şi restructurează personalul deservent, de ce? Sunt prea multe biserici spuneţi? Şi dacă ar fi la fiecare colţ de stradă în ce ar consta nefericirea dvs? Cât rău v-ar aduce? Dumnezeu ar vrea de la noi ca fiecare casă să fie câte o biserică. Ar trebui ca fiecare creştin să-şi facă din casa lui biserică, să fie omul permanent în rugăciune şi într-o permanentă stare de comuniune cu Dumnezeu. Pentru unii Dumnezeu este prea obositor, dar vrea sa stea cu El în Rai. Nu credeţi că fiecare biserică îşi are oamenii ei de bine care o construiesc şi o îngrijesc şi care se numesc: ctitori, donatori, miluitor şi binefăcători la care se mai adaugă şi cei care o cercetează de-a lungul vremii şi cu toţii se urcă la Dumnezeu având parte de Biserica cea Cerească? Nu credeţi că orice biserică care se construieşte este spre ridicarea multora şi spre căderea unora? De ce vreţi să fiţi de partea celor care cad? Puteţi fi de partea celor care se mântuiesc prin această Catedrală chiar dacă nu aţi dat un ban pentru a se zidi, având gândul cel bun asupra ei, bunăvoinţa, lipsa de răutate, sufletul nevinovat şi bucuria de a se zidi. Vă sfătuiesc să ştergeţi şi alungaţi răutatea, ura şi judecata din suflet”, mai susține preotul Ioan Argatu.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*