Marti 30 Aprilie 2024, Actualizat acum 120 zile 12:00 am

Focare de oreion în patru licee din Fălticeni și Câmpulung Moldovenesc

oreionPatru focare de oreion au fost semnalate în patru licee din județ, respectiv în Fălticeni și Câmpulung Moldovenesc.

Potrivit reprezentanților Direcției de Sănătate Publică (DSP) Suceava, cazurile de oreion au fost înregistrate la elevi de clasele a XI-a și a XII-a, de la Colegiul Național Nicu Gane și Colegiul Agricol Vasile Lovinescu, din Fălticeni, și Colegiul Național Dragoș Vodă și Colegiul Silvic Bucovina din Câmpulung Moldovenesc.

like-facebookDSP a dispus dezinfecția spațiilor respective, dar și triajul elevilor. De la începutul acestui an, în județul Suceava, au fost înregistrate 121 de cazuri de oreion.

Oreionul este boala infectioasa virala acuta, extrem de contagioasa, provocata de un paramixovirus, se manifesta, in principal, printr-o parotidita (inflamatia glandelor parotide, principalele glande salivare).
Oreionul, numit si parotidita epidemica, se transmite pe cale aeriana (inhalarea picaturilor de saliva emise de un bolnav).

El se intalneste mai ales iarna, adesea in epidemii, in particular in unele colectivitati (scoli). Cel mai frecvent sunt afectati copiii. Virusul prezinta o tendinta naturala sa se fixeze pe glande si nervi.

Incubatia dureaza intre 17 si 21 zile. Ea este urmata de o febra moderata si de dureri de urechi timp de una-doua zile. Bolnavul este contagios cu o saptamana inaintea aparitiei simptomelor si aproximativ 8 zile dupa aparitia lor.

Inflamatia glandelor parotide apare mai intai pe o parte, apoi in ambele parti si se manifesta printr-o tumefactie care acopera santurile din spatele maxilarului. Ea provoaca o durere la masticatie si atunci cand se apasa parotidele. Uneori se asociaza o angina si o atingere a ganglionilor invecinati. Durerile de cap sunt frecvente. Evolutia este de cele mai multe ori benigna, iar boala regreseaza de la sine in vreo zece zile.

 


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*