Duminică 19 Ianuarie 2025, Actualizat acum 18 zile 12:00 am

Cea mai veche herghelie din țară este în Bucovina. Sute de cai huțuli zburdă liberi

caiAdăpostită între Obcinile Bucovinei, Herghelia Lucina este locul unde sute de cai huţuli, singura rasă autohtonă păstrată până în zilele noastre, zburdă liberi pe crestele munţilor. Cazare în pensiunea hergheliei, călărie montană, plimbări cu trăsura şi sania sunt câteva dintre serviciile puse la dispoziţia turiştilor, scrie Adevărul.

like-facebookBucovina este cunoscută în întreaga ţară pentru frumuseţea locurilor din această zonă, o adevărată oază de comori şi minuni. Printre minunăţiile Bucovinei se numără şi calul huţul, o rasă de cai care pe lângă vechimea pe care o are, este singura rasă de cai pur românească, păstrată până în zilele noastre. În cazul cailor huţuli nu au existat încrucişări cu alte rase de cai.

Calul huţul se trage din calul sălbatic european, o specie preistorică de cal sălbatic, care în prezent nu mai există, ultimul exemplar pierind în anul 1890. Conform istoricilor, calul huţul exista pe teritoriul României încă de pe vremea dacilor, când erau folosiţi ca animale de povoară. În sprijinul acestei teorii vin caii huţuli care apar pe monumentele ridicate de împăraţii romani Traian şi Domiţian.

Deşi este o rasă foarte veche, calul huţul a fost menţionat abia în anul 1606 de Dorohastajki în lucrarea sa ”Hippica”. Numele rasei vine de la huţuli, nomazii veniţi din Galiţia care i-au fascinat pe români cu tradiţiile şi obiceiurile lor. La sfârşitul secolului XVIII, huţulii au părăsit teritoriul Galiţiei pentru a migra în nordul Bucovinei, aceştia trăind în prezent în comunele sucevene din apropierea graniţei cu Ucraina. Una dintre localităţile în care sunt comunităţi huţule este satul Lucina, din comuna Moldova Suliţa.

Aici poate fi vizitată herghelia Lucina, un adevărat rai al cailor huţuli. Herghelia se află aproape de graniţa cu Ucraina, în Obcinile Bucovine, la o înălţime de peste 1.200 de metri, într-o mini depresiune aflată în munţii Obcina Mestecănişului. Lucina este locul unde cresc caii huţuli liberi, în cea mai veche herghelie din România.

Povestea hergheliei Lucina a început în anul 1788, când Lucina a devenit secţie de creştere a cailor tineri de la Herghelia Rădăuţi, fiind întrebuinţată ca păşune alpină. Mai multe adăposturi pentru cai au fost construite în 1807, însă un incendiu puternic le-a distrus în totalitate în anul 1813. Herghelia Lucina datează de 159 de ani, aceasta fiind înfiinţată în anul 1856. De la înfiinţarea ei şi până în anul 1914, herghelia Lucina împreună cu herghelia Rădăuţi au aparţinut Imperiului Austro – Ungar.

În anul 1856, la comanda colonelului austriac Martin von Hermman a fost înfiinţată herghelia de cai huţuli de la Lucina. Din motive necunoscute, în anul 1875 herghelia a fost desfiinţată, însă în urma insistenţelor venite din partea armatei austriece ea a fost reînfiinţată în anul 1877. Atunci au fost cumpărate zece iepe de la localnicii din nordul Bucovinei şi armăsarul Ştirbu, care a fost adus din cătunul cu acelaşi nume, cei 11 cai huţuli reprezentând nucleu de reproducţie al hergheliei.

Citeste mai mult: adev.ro/nx1dwy


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*