Sâmbătă 04 Mai 2024, Actualizat acum 124 zile 12:00 am

FOTO! Broderia, pasiune transformată în artă la Cacica

broderii (5)Una dintre îndeletnicirile femeilor de etnie poloneză este broderia. În satul Solonețu Nou, comuna Cacica, acest meșteșug este folosit și pentru a înfrumuseța costumele tradiționale poloneze, aici fiind reprezentate diferite simboluri specifice: flori, frunze și alte elemente reprezentative din natură.

Ana Zielonka și Ana Ștașcovean, ambele din Solonețu Nou, sunt deja cunoscute în comunitatea poloneză ca fiind printre cele mai pricepute în arta broderiei.

broderii (4)Pasiunea pentru broderie o au încă din copilărie, deprinzând tainele acestui meșteșug de la mame și bunici. Și astăzi, ele sunt cele care înfrumusețează costumele tradiționale poloneze atât în rândul membrilor ansamblurilor folclorice poloneze cât și costumele femeilor din sate doritoare să poarte portul tradițional.

„Am fost atrasă încă de mică de costumul popular tradițional. Este ceva aparte mai ales pentru zilele de sărbătoare. Este o mare mândrie pentru comunitatea noastră să porți costumul tradițional polonez. De aceea sătenii îl poartă nu doar în zilele de sărbătoare ci și când se organizează cumetrii, nunți, prima împărtășanie și mirul. Acestea sunt doar o parte din momentele în care tot satul se îmbracă în straie tradiționale”,  ne-a destăinuit Ana Zielonka.

Și Ana Ștașcovean este mandră când fetele din sat, și nu numai, o roagă să le învețe arta broderiei. Ambele meșteșugărite, demne de toată lauda, au participat de curând  la un proiect multietnic inițiat de Uniunea Polonezilor din Romania.

like-facebookAici, ele au învățat aproape 20 de tineri arta broderiei. Rezultatele au fost spectaculoase chiar dacă au avut la timp doar o singură zi de inițiere.

Mi-a plăcut foarte mult să învăț să brodez, am să continui și acasă ceea ce am învățat astăzi. Îi voi dărui mamei mele această batistuță brodată astăzi cu ajutorul celor doi instructoare”, ne-a spus Emilia Colominschi, în vârstă de 12 ani, din satul Lipoveni, județul Suceava.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*