Luni 20 Mai 2024, Actualizat acum 140 zile 12:00 am

Stația de Epurare a apelor Uzate din Gura Humorului, inaugurată de ministrul Marius Nica

gura humorului ministru9Ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica, a inaugurat, sâmbătă, Stația de Epurare a apelor Uzate din Gura Humorului, modernizată la standarde europene.

Panglica inaugurală nu a fost tăiată de către reprezentantul la vârf al Guvernului, nici de conducerea administrației județene și de parlamentari ci de un angajat al firmei spaniole, Espina, firmă ce a câștigat licitația și a efectuat investiția.

like-facebookDirectorul tehnic al companiei spaniole Espina Obras Hidraulicas SA , Antonio Salvador Fernandez Del Rio a spus că lucrările s-au desfășurat dificil pe de o parte pentru că s-a lucrat paralel cu stația veche iar pe de altă parte după ce a fost câștigată licitația au fost contestații iar procedura a duart foarte mult timp.

Am câștigat în 2011 dar contestația a durat mult. Și la noi sunt contestații după licitații dar durează mai puțin și tot mi puțin e și birocrația. Am făcut o lucrare complexă dar am mai efectuat investiții similare la Satu Mare, Baia Mare și Reșița. În Europa nu am mai avut asemenea lucrări ci în Spania”, ne-a spus directorul tehnic.

Și Oscar Facal,inginer al firmei spaniole a spus că s-a ocupat de partea de automatizare și că investiția este una modernă iar calitatea apei nu poate fi pusă sub semnul întrebării.

Primarul orașului, Marius Ursaciuc a spus că a vizitat o stație similară în Germania și că iată acum o asemenea investiție este finalizată la Gura Humorului.

Pentru că se va scădea TVA și la canal și atunci costurile de exploate nu va afecta foarte mult costul canalizării, întrucât se finalizează alături de această investiție și master planul pe apă-canal, cred că săptămâna viitoare, asta înseamnă servicii de calitate pentru populația orașului”,  a spus Ursaciuc.

La rândul său, Ștefan Groza, directorul ACET Suceava a spus că punerea în funcțiune a stației de epurare din Gura Humorului este o investiție de peste 15 milioane de lei fără TVA,  iar lucrările au început în 2013 și au fost finalizate în această lună.

„După 40 de ani, orașul Gura Humorului are o nouă stație de epurare modernă, la standare europene și care răspunde parametrilor de calitate a apei uzate deversate în râul Moldova. Orașul Gura Humorului a făcut parte din programul mare al județului de reabilitare a infrstructurii de apă și apă uzată în județul Suceava ,a avut trei componente de investiții, această stație de epurare, reabilitarea rețelei de apă și canalizare, proiect finalizat în luna august și reabilitarea stației de tratare și pompare a apei de la Voroneț .Prin acest proiect, putem spune că orașul Gura Humorului se conformează la directivele europene pe componenta de alimentare cu apă ,canalizare și stații de epurare și gradul de conectare al populației este de peste 95 la sută. Este printre puținele orașe din țară și județ care atinge performanța aceasta”,  a spus Groza.

Ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica, a ținut să felicite pe toți cei care s-au implicat în această investiție care a mai adăugat că din ianuarie anul viitor vor fi aprobate și alte proiecte pe acest sector.

Proiectul investițional ,,Extinderea și reabilitarea infrastructurii de apăși apă uzată în județul Suceava” este cofinanțat de UE prin Programul Operațional Sectorial de Mediu.

 


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*